Business & Finance Τετάρτη 4/08/2021, 15:34
BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: Γιατί οι επενδυτές σνομπάρουν την τουρκική λίρα

JP Morgan: Γιατί οι επενδυτές σνομπάρουν την τουρκική λίρα

Στη μεταβλητότητα της τουρκικής λίρας αποδίδει την επενδυτική αδιαφορία η JP Morgan, η οποία εξακολουθεί να προβληματίζεται από την έλλειψη προβλεψιμότητας που χαρακτηρίζει τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία (assets). 

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Bloomberg, ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας για τις χώρες Τουρκία – Αζερμπαϊτζάν, Mustafa Bagriacik, αναγνωρίζει ότι οι συνεχείς διακυμάνσεις στη λίρα συνιστούν το Νο.1 εμπόδιο, προκειμένου οι επενδυτές να πειστούν να αγοράσουν τουρκικά assets. 

Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το τουρκικό νόμισμα, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, σημείωσε τον καλύτερο μήνα για το 2021, πετυχαίνοντας κέρδη της τάξης του 3% σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο.

Αυτό, όμως, για τον αναλυτή της JP Morgan, δεν αποδεικνύει τίποτα περισσότερα, παρά την έντονη μεταβλητότητα της λίρας, η οποία εξακολουθεί να χάνει τουλάχιστον 14% από τις αρχές του έτους.

Lira risk reversals remain elevated despite latest rally

«Η προβλεψιμότητα του πληθωρισμού και του νομίσματος είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες, προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον για τη λίρα» εξηγεί, μεταξύ άλλων, ο Mustafa Bagriacik. «Εάν φτιάξεις αυτά τα δύο, όλα τα υπόλοιπα έρχονται». 

Αυτή την στιγμή, η τουρκική λίρα θεωρείται το πλέον ευμετάβλητο και απρόβλετο νόμισμα παγκοσμίως, κάτι το οποίο μειώνει σημαντικά τις εισροές χρήματος προς τα τουρκικά assets. Αυτό, με τη σειρά του, επιδρά αρνητικά στην εξυπηρέτηση του αρνητικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας βρίσκεται από τον Μάρτιο σταθερό στο 19%, καθώς ο νέος κεντρικός τραπεζίτης φαίνεται ότι υποκύπτει στις διαρκείς πιέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποφυγή μιας νέας αύξησης.

Εξάλλου, ο ίδιος ο «Σουλτάνος» θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια συνιστούν βαρίδι στην ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας, «θυσιάζοντας» μ’ αυτόν τον τρόπο τον πληθωρισμό στο βωμό της ανάπτυξης. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News