Business & Finance Τετάρτη 28/07/2021, 22:34
ΗΠΑ

Στελέχη επιχειρήσεων: Αμφιβάλουν ότι ο πληθωρισμός είναι προσωρινός

Στελέχη επιχειρήσεων: Αμφιβάλουν ότι ο πληθωρισμός είναι προσωρινός

Κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, από κατασκευαστές ανταλλακτικών μερών αεροσκαφών και αυτοκινητοβιομηχανίες έως εταιρείες καταναλωτικών αγαθών και ειδών διατροφής, δεν φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη των διαμορφωτών οικονομικής και νομισματικής πολιτικής ως προς τη διάρκεια των σημερινών πληθωριστικών πιέσεων και βλέπουν τις υψηλές τιμές να πλήττουν τα περιθώρια κέρδους και την κερδοφορία κατά την υπόλοιπη διάρκεια του έτους, εάν όχι και για περισσότερο χρονικό διάστημα. 

Το ΔΝΤ επανέλαβε πριν από δύο μέρες ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινές και απόρροια των ελλείψεων στην αλυσίδα προσφοράς καθώς οι οικονομίες επιστρέφουν σε πλήρη δυναμική μετά την πανδημία και θεωρούν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στα προ του κορωνοϊού επίπεδα στις περισσότερες χώρες το 2022. Προειδοποίησε ωστόσο ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να κάνει τόσο την Fed όσο και άλλες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη να επαναξιολογήσουν τη νομισματική πολιτική τους. Ερευνα του Reuters στην οποία συμμετείχαν 500 οικονομολόγοι αυτό το μήνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός στις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη θα είναι προσωρινός. 

Ωστόσο, οι κορυφαίες επιχειρήσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες τόσο με τις ελλείψεις βασικών πρώτων υλών λόγω της διαταραχής της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, που εντείνεται και από τα τελευταία σφοδρά καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, όσο και με ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της General Electric Λάρι Κάλπ ανέφερε ότι ο βιομηχανικός κολοσσός αντιμετωπίζει πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες θα ενταθούν την υπόλοιπη διάρκεια του έτους, ενώνοντας τη φωνή του με άλλους διευθύνοντες συμβούλους που κάνουν λόγο για υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας. “Οι καταναλωτές διερωτώνται εάν η άνοδος των τιμών ήρθε για να μείνει ή θα είναι μεταβατική”, αναφέρει ο οικονομικός διευθυντής της Raytheon Technologies, Nέιλ Μίτσιλ.

Ο συνάδελφός Κένεθ Ποσενρίεντ της Lockheed Martin αναμένει αύξηση στις τιμές των περισσότερων αμυντικών αεροσκαφών F-35, επικαλούμενος τον πληθωρισμό. Την προηγούμενη εβδομάδα, εκπρόσωπος της Harley-Davidson δήλωσε στους επενδυτές ότι σε ορισμένα μοντέλα της στις ΗΠΑ υπάρχει μία επιβάρυνση της τάξης του 2%, κυρίως λόγω του πληθωρισμού στις τιμές πρώτων υλών.

Το γνωστό brand στον χώρο της μοτοσικλέτας προειδοποίησε ότι το αυξημένο κόστος πρώτων υλών θα έχει επίπτωση στην κερδοφορία του δεύτερου φετινού εξαμήνου. Σε αντίστοιχη προειδοποίηση προέβη και η Unilever η οποία υπογράμμισε ότι η αύξηση του κόστους εμπορευμάτων θα συμπιέσει τα φετινά λειτουργικά κέρδη, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Κάρλος Ταβάρες, κάλεσε όσους οικονομολόγους σκιαγραφούν μία εικόνα ήπιου πληθωρισμού «να ξυπνήσουν». 

Πηγή: Reuters»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News