Business & Finance Τρίτη 13/04/2021, 21:43
ΗΠΑ

Συνάντηση στο Λευκό Οίκο με θέμα συζήτησης τις ελλείψεις τσιπ

Συνάντηση στο Λευκό Οίκο με θέμα συζήτησης τις ελλείψεις τσιπ

Με τα κορυφαία στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων για να συζητήσει την παγκόσμια έλλειψη μικροεπεξεργαστών, η οποία έχει πλήξει σοβαρά τους κατασκευαστές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, συναντήθηκε χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με την Intel Corp να ανακοινώσει το σχέδιό της για την παραγωγή τσιπ για τις αυτοκινητοβιομηχανίες στα εργοστάσιά της μέσα στους επόμενους έξι με εννέα μήνες.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι έχει διακομματική υποστήριξη σχετικά με νομοθεσία για τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας των μικροεπεξεργαστών. Ο ίδιος έχει ήδη ανακοινώσει επένδυση 50 δισ. δολαρίων στη βιομηχανία παραγωγής μικροεπεξεργαστών και στην έρευνα, στο πλαίσιο της ευρύτερης έμφασης που δίνεται για την αναδιοργάνωση της αμερικανικής βιομηχανικής παραγωγής, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποδομών, ύψους 2 τρισ. δολαρίων.

Τα σχέδια της Intel

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ, ο οποίος συμμετείχε ψηφιακά στη συνάντηση, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία θα αρχίσει την παραγωγής τσιπ στα εργοστάσιά της μέσα στους επόμενους έξι με εννέα μήνες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη, που έχει αδρανοποιήσει τις γραμμές παραγωγής σε ορισμένες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η έλλειψη των ημιαγωγών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής αμερικανικών αυτοκινήτων και ημιφορτηγών κατά 1,3 εκατομμύρια οχήματα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. «Ελπίζουμε ότι μέρος αυτών των εξελίξεων μπορεί να αποφευχθεί, χωρίς να απαιτείται μία τριετής ή τετραετής οικοδόμηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αλλά ίσως έξι μήνες, για την επικύρωση της παραγωγής νέων προϊόντων σε μερικές από τις υπάρχουσες υποδομές. Έχουμε αρχίσει ήδη τις σχετικές ενέργειες με μερικούς από τους πιο σημαντικούς προμηθευτές μας» δήλωσε ο Γκέλσινγκερ.

Η Intel τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε τα σχέδια της για την ουσιαστική αύξηση της παραγωγής ημιαγωγών για άλλους βιομηχανικούς κατασκευαστές, καθώς κατασκευάζει νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη. 

Ποιοί συμμετείχαν

Στη συνάντηση του Λευκού Οίκου έλαβαν μέρος ανώτατα στελέχη από 19 μεγάλες εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων της Μέρι Μπάρα (General Motors), του Τζιμ Φάρλι (Ford Motor), αλλά και του Κάρλος Ταβάρες (Stellantis NV, μητρική εταιρεία της Chrysler). Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ Μπράιαν Ντίζι, αλλά και η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.

Στην ίδια συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος εκτελεστικοί διευθυντές από τις εταιρίες GlobalFoundries, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, AT&T, Samsung Electronics Co, αλλά και η μητρική εταιρία της Google, Alphabet Inc.

Η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει άμεση απόφαση ή ανακοίνωση για την εξάλειψη του προβλήματος της έλλειψης των μικροεπεξεργαστών από τη συνάντηση αυτή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News