Business & Finance Τετάρτη 9/06/2021, 14:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Οδεύει προς το τέλος του ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ;

Η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί την Ε.Ε. εμπορικό εταίρο και σύμμαχο

Ε.Ε.: Οδεύει προς το τέλος του ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ;

Τη διάθεση να μπει τέλος στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς στην επικείμενη συνάντηση κορυφής που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, θα συζητήσουν το ενδεχόμενο αυτό. 

Σύμφωνα με τον προσχέδιο το οποίο και θα συζητηθεί μεταξύ των Ευρωπαίων πρεσβευτών σήμερα  Τετάρτη, οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν να διευθετηθεί η μακροχρόνια διαμάχη αναφορικά με τις παράνομες επιδοτήσεις της Ευρώπης στην Airbus και της Ουάσιγκτον στη Boeing, επίσης να αποσυρθούν οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο οι οποίοι τέθηκαν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση Τραμπ, ενώ θα ζητήσουν επίσης τη διεξαγωγή μιας καινούργιας μελέτης, της οποίας αντικείμενο θα είναι η προέλευση της πανδημίας της Covid-19.

Όπως επισημαίνεται στο προσχέδιο ο στόχος είναι να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα στη νέα εποχή που έχει «ξημερώσει», μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Ιανουάριο. 

Οι Βρυξέλλες επιθυμούν η λύση σχετικά με τις επιδοτήσεις να έχει δοθεί πριν από τις 11 Ιουλίου και η άρση των δασμών να έχει τεθεί σε ισχύ πριν από την 1η Δεκεμβρίου. 

Παρά την πίεση που ασκείται από τις αμερικανικές ενώσεις χάλυβα να διατηρηθεί ο «Νόμος 232» ο οποίος επικαλείται λόγους εθνικής ασφάλειας για την υιοθέτηση του μέτρου των δασμών, η ευρωπαϊκή πλευρά είναι απολύτως ξεκάθαρη: «Δεσμευόμαστε για να αποσυρθούν όλοι οι πρόσθετοι και ανταποδοτικοί δασμοί και από τις δύο πλευρές πριν από την 1η Δεκεμβρίου 2021, οι οποίοι σχετίζονται με τη διαμάχη για τον χάλυβα και το αλουμίνιο». 

Μετά τους εμπορικούς φραγμούς που όρθωσε η κυβέρνηση Τραμπ, η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί την Ε.Ε. εμπορικό εταίρο και σύμμαχο, με την οποία επίσης επιθυμεί να καταπολεμήσει την κλιματική και την υγειονομική κρίση. 

Υπό το πλαίσιο της εμπορικής συμμαχίας θα γίνει αναφορά και στις εμπορικές πρακτικές της Κίνας, ενώ οι δύο πλευρές θέλουν να αρχίσει μια μελέτη η οποία θα εξετάσει από που προήλθε η πανδημία.

Οι δύο επικρατούσες θεωρίες υποστηρίζουν ότι είτε προήλθε από τα ζώα και συγκεκριμένα από τις νυχτερίδες, είτε από ένα εργαστήριο στη Γουχάν, από όπου διέφυγε και στη συνέχεια ακολούθησε ότι ακολούθησε. 

Η συζήτηση για την προέλευση του ιού, πυροδοτήθηκε εκ νέου, όταν μέλη αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατήγγειλαν ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κίνα φέτος προκειμένου να εξετάσουν την προέλευση της Covid-19, δεν τους δόθηκε πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα. 

«Απευθύνουμε έκκληση για πρόοδο σε μια διαφανή βασισμένη σε στοιχεία μελέτη για την προέλευση του κορωνοϊού, η οποία θα είναι ελεύθερη για παρεμβάσεις», σημειώνεται στο προσχέδιο. 

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, τους αξιωματούχους των δύο πλευρών θα τους απασχολήσουν και θέματα που αφορούν την Κίνα γεωπολιτικής φύσης, όπως η επεκτατική της πολιτική στη Νότια Θάλασσα, αλλά και αυτή αναφορικά με την μειονότητα των Μουσουλμάνων Ουιγούρων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News