Business & Finance Σάββατο 2/01/2021, 14:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπορικός πόλεμος: Το Πεκίνο προειδοποιεί με αντίποινα

Εμπορικός πόλεμος: Το Πεκίνο προειδοποιεί με αντίποινα

Την οργή της Κίνας έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση του Χρηματιστηρίου Αξιών της Νέας Υόρκης(NYSE) να διαγράψει κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών με το αιτιολογικό ότι έχουν σχέσεις με τον κινεζικό στρατό. Όπως διεμήνυσε το Πεκίνο, θα προχωρήσει στα «αναγκαία μέτρα» για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των κινεζικών επιχειρήσεων.

Το ΝYSE ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα διαγράψει από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου τις China Mobile, China Unicom και China Telecom, έπειτα από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποκλείσει από τις ΗΠΑ 31 επιχειρήσεις -κινεζικές στην πλειονότητά τους- κρίνοντας ότι συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ καθώς ανήκουν ή ελέγχονται από τον κινεζικό στρατό.

«Αυτού του είδόυς η κατάχρηση του επιχειρήματος περί εθνικής ασφαλείας και κρατικής εξουσίας για την καταπίεση των κινεζικών επιχειρήσεων δεν συνάδει με τους κανονισμούς της αγοράς και παραβιάζει τη λογική της αγοράς», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του.

«Δεν υπονομεύει απλώς τα νομικά δικαιώματα των κινεζικών επιχειρήσεων, αλλά πρόκειται για μια απόφαση επιζήμια για τα συμφέροντα των επενδυτών σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Παρότι το κινεζικό υπουργείο προειδοποίησε ότι θα λάβει μέτρα για την προστασία των επιχειρήσεων, παράλληλα κάλεσε τις ΗΠΑ να κάνουν προσπάθειες για τη γεφύρωση των διαφορών με την Κίνα για την επαναφορά των διμερών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Κινέζοι διπλωμάτες εκφράζουν ελπίδα ότι η Αμερική του Τζο Μπάιντεν θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News