Business & Finance Σάββατο 6/03/2021, 11:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E.E. – ΗΠΑ: Τετράμηνη παύση σε «αερομαχίες» και δασμούς

E.E. – ΗΠΑ: Τετράμηνη παύση σε «αερομαχίες» και δασμούς

ΗΠΑ και Ε.Ε. συμφώνησαν να αναστείλουν για τέσσερις μήνες την εφαρμογή των δασμών που έχουν επιβάλλει η μία πλευρά στην άλλη ως αντίποινα για τις επιδοτήσεις στους αεροναυπηγικούς κολοσσούς Airbus και Boeing. 

Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία επηρεάζει αγαθά δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ των οποίων κρασί, τυρί, αλλά και μηχανολογικό εξοπλισμό. Έρχεται δε ένα 24ωρο μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν την επιβολή δασμών στις βρετανικές εισαγωγές, που συνδέονταν με τη συγκεκριμένη διαμάχη. 

Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η Κομισιόν έκαναν λόγο για μία «νέα αρχή» στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχαν οξυνθεί ιδιαίτερα κατά τη διακυβέρνηση Τραμπ. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε μάλιστα ότι το πάγωμα των δασμών είναι win-win επιλογή, αφού «έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η πανδημία δοκιμάζει τους εργαζόμενους και τις οικονομίες μας».

«Η αναστολή θα συμβάλλει στο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και κατά συνέπεια θα μας δώσει τον χώρο που απαιτείται για τη διαπραγμάτευση μίας λύσης διαρκείας» τόνισε. 

Να θυμίσουμε ότι η διαμάχη των δύο πλευρών για τις επιδοτήσεις των αεροναυπηγικών βιομηχανιών τους μετράει δύο δεκαετίες. Το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έκρινε ότι η Ε.Ε. είχ παρανόμως προσφέρει στήριξη στην Airbus ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή αμερικανικών δασμών σε ευρωπαϊκές εισαγωγές. Ανάλογη νίκη όμως πέτυχε και η ευρωπαϊκή πλευρά για τις επιδοτήσεις στην Boeing. Έτσι άρχισε ένας πόλεμος «δασμών» με υψηλότατο κόστος. 

moneyreview.gr 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News