Business & Finance Παρασκευή 4/06/2021, 22:10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Προσλαμβάνει 22.000 δημοσίους υπαλλήλους για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης

Ιταλία: Προσλαμβάνει 22.000 δημοσίους υπαλλήλους για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης

Ξανά μεγάλο, αν και προσωρινά, κάνει το δημόσιο τομέα η Ιταλία, καθώς η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι αποφάσισε να προσλάβει περισσότερους από 22.000 δημόσιους υπαλλήλους, προκειμένου να βοηθήσουν στην υλοποίηση του πενταετούς εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, σύμφωνα με νομοθετικό διάταγμα.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο μέτρων και μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί η Ιταλία προκειμένου να λάβει επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 200 δισ.ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την πρώτη δόση των 25 δισ.ευρώ να αναμένεται να δοθεί έως τα τέλη Αυγούστου.

Η μεγάλη πλειονότητα των νέων προσλήψεων αγορά τον τομέα δικαιοσύνης, καθώς η επιτάχυνση των νομικών διαδικασιών είναι μία από τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ιταλία στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης. Περίπου 16.500 αξιωματούχοι θα απασχοληθούν σε υπηρεσίες που έχουν ως στόχο να επιταχύνουν τη λειτουργία των δικαστηρίων και τις αποφάσεις τους. Οι νέες προσλήψεις θα είναι διάρκειας δύο ετών και εννέα μηνών το μέγιστο.

Επιπλέον, 5.410 άτομα θα απορροφηθούν σε άλλους τομείς του συστήματος δικαιοσύνης. Επίσης, για να ενισχυθεί η εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών στο σχέδιο ανάκαμψης της Ιταλίας θα προσληφθούν 500 εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου που θα ενισχύσουν την ελεγκτικολογιστική υπηρεσία του κράτους. 

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η Ιταλία προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να μειώσει τη γραφειοκρατία και να περιορίσει το δημόσιο τομέα, σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει τις δαπάνες και το χρέος. Στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι στα τέλη του 2018, περίπου το 13% του εργατικού δυναμικού της Ιταλίας απασχολείτο στο δημόσιο συγκριτικά με το μέσο όρο 16% της Ε.Ε.. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News