Business & Finance Κυριακή 30/05/2021, 19:45
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Συστήνει εποπτικό όργανο για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων

Ιταλία: Συστήνει εποπτικό όργανο για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων

Eποπτικό όργανο που θα επιβλέπει την υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων ύψους 248 δισ.ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου με τον οποίο θα δαπανώνται τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, συστήνει η ιταλική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Παράλληλα, o Iταλός πρωθυπουργός εισήγαγε μία σειρά από μέτρα με σκοπό την πάταξη της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση της ανάπτυξης έργων υποδομών. 

Το νέο εποπτικό όργανο, το οποίο θα απευθύνεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, θα παραμείνει σε λειτουργία για πέντε έτη και θα αποτελεί ένα από τα διαφορα κυβερνητικά όργανα που συστήθηκαν από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ντράγκι για να επιβλέπουν τον τρόπο που δαπανώνται οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Το νέο όργανο, το συστήθηκε μετά από νομοθετικό διάταγμα, έχει ως στόχο να περιορίσει την αβεβαιότητα ως προς την πορεία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και να βοηθήσει στην αναμόρφωση της ιταλικής οικονομίας που επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊού αλλά είχε αρχίσει να φθίνει από τις αρχές του 2000. 

Ηδη, το βράδυ της Παρασκευής, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι καθόρισε τους βασικούς κανόνες για τη χρηματοδότηση των δημοσίων έργων με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Μετά από σειρά αντιπαραθέσεων, αποφασίσθηκε πως σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς για την ανάθεση των έργων, το κύριο σημείο αναφοράς δεν μπορεί να είναι μόνον το χαμηλότερο, συνολικό κόστος της προσφοράς. Διότι αυτό θα μπορούσε να σημάνει και μειωμένη προστασία και εγγυήσεις για τους εργαζόμενους.

Σχετικά με τις υπεργολαβίες, οι εταιρείες που θα τις εξασφαλίζουν θα πρέπει να εγγυώνται ίδιες απολαβές και μεταχείριση στους εργαζομένους τους, με τις κύριες εταιρείες που θα αναλάβουν τις εργολαβίες. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 θα μπορεί να ανατίθεται σε υπεργολάβους το 50% επί του συνόλου των έργων. Οι δε επιχειρήσεις που θα εξασφαλίσουν πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να συμπεριλάβουν, στις προσλήψεις τους, νέους και γυναίκες σε ποσοστό όχι χαμηλότερο του 30%.

Η Ιταλία αναμένεται να λάβει ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ.ευρώ. Εντός του Ιουλίου, θα λάβει τα πρώτα 27 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News