Business & Finance Κυριακή 18/04/2021, 21:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Κινδυνεύει να χάσει το «τρένο» του Ταμείου Ανάκαμψης

Ιταλία: Κινδυνεύει να χάσει το «τρένο» του Ταμείου Ανάκαμψης

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να χάσει την προθεσμία στις 30 Απριλίου για την υποβολή της τελικής έκδοσης του σχεδίου ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται η Ιταλία κι αυτό διότι οι Βρυξέλλες δεν είναι ικανοποιημένες με αρκετά ζητήματα στα προσχέδια που έχουν κατατεθεί, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση επί του θέματος.

Στη γείτονα δεν συζητούν το ενδεχόμενο της καθυστέρησης και εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι θα χαθεί η προθεσμία. «Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στις 30 Απριλίου», τόνισε, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε ότι «στόχος μας παραμένει να παρουσιάσουμε το σχέδιο στις 30 Απριλίου».

Μια δυνητική καθυστέρηση θα αποτελέσει πλήγμα για τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χρίσθηκε πρωθυπουργός πριν από δύο μήνες και έχει αναλάβει να βελτιώσει το σχέδιο που εκπόνησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Και οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζουν τα εθνικά τους σχέδια τα οποία περιγράφουν πώς θα δαπανήσουν το μερίδιο που τους αναλογεί από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.

Η Ιταλία θα πάρει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια από το Ταμείο, το μεγαλύτερο ποσό από οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. και τα χρήματα αυτά θα εκταμιευθούν σταδιακά σε διάστημα έξι ετών.

«Η Επιτροπή είναι δυσαρεστημένη με το Σχέδιο Ανάκαμψης ως έχει», δήλωσε η μια από τις πηγές, η οποία μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Η ίδια πηγή είπε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός πιθανότατα θα παρουσιάσει το σχέδιο γύρω στα μέσα Μαΐου, αλλά ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη διάστημα για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Επιτροπής.

Μεταξύ των κύριων ενστάσεων των Βρυξελλών, είναι η έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του σχεδίου μόλις λάβει την έγκριση της Ε.Ε. και την ουσία ορισμένων από τις μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται, μεταξύ άλλων του συστήματος δικαιοσύνης, σύμφωνα με τη μία πηγή.

Η δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε ότι οι Βρυξέλλες θέλουν αλλαγές στο σχέδιο, κάτι που θα απαιτήσει χρόνο και ότι τα μέσα Μαΐου μοιάζουν τώρα μια «ρεαλιστική» περίοδος για την παρουσίασή του.

Η Ιταλία δεν έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ενδεχομένως να αργήσει για το σχέδιο και ο Ντράγκι στις 8 Απριλίου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «στις 30 Απριλίου θα παραδώσουμε το σχέδιό μας».

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν έκανε κάποιο σχόλιο για την περίπτωση της Ιταλίας, εντούτοις όπως υπογράμμισε η Κομισιόν καταλαβαίνει ότι η κατάρτιση των σχεδίων ανάκαμψης είναι ένα δύσκολο έργο για όλα τα κράτη μέλη, την ώρα που επικεντρώνονται επίσης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ενώ τα σχέδια θα πρέπει να υποβληθούν κατά κανόνα έως τις 30 Απριλίου, ορισμένες χώρες «ενδέχεται να χρειαστούν μερικές ακόμη εβδομάδες και η ποιότητά τους πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters,προσθέτοντας ότι επί του παρόντος η Επιτροπή βρίσκεται σε «εντατικό διάλογο» με όλες τις χώρες για την προετοιμασία των σχεδίων τους.

Η θέση της Κομισιόν

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε την Παρασκευή ότι ορισμένες χώρες της Ε.Ε. θα χάσουν την ημερομηνία της 30ης Απριλίου, χωρίς να αναφέρει ποιες.

Η κύρια αποστολή του Ντράγκι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, μαζί με το πρόγραμμα εμβολιασμού, ήταν να παρουσιάσει ένα σταθερό σχέδιο ανάκαμψης για να εξασφαλίσει τα κονδύλια της Ε.Ε. και να έρθει έτσι η ανάπτυξη για τη χρόνια υποτονική οικονομία.

Τα εθνικά σχέδια είναι προσχέδια για τις δαπάνες των επιχορηγήσεων και των δανείων που θα λάβει η κάθε χώρα της Ε.Ε. από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο στόχο έχει την ανοικοδόμηση των οικονομιών και να τις καταστήσει πιο «πράσινες» και «ψηφιακές» μετά την πανδημία.

Στα σχόλιά του της Παρασκευής, ο Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η καθυστέρηση στην υποβολή ορισμένων σχεδίων δεν θα καθυστερήσει τον σχεδιασμό στο σύνολό του, αν και για κάποιες λεπτομέρειές του απαιτείται ακόμη επικύρωση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών.

Εφόσον τυχόν καθυστερήσεις στην παρουσίαση των σχεδίων δεν είναι πολύ μεγάλες και η επικύρωση ολοκληρωθεί σε όλα τα κράτη μέλη έως τον Ιούνιο, η Επιτροπή μπορεί να πραγματοποιήσει τις πρώτες εκταμιεύσεις τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News