Business & Finance Τρίτη 27/04/2021, 08:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Θα αλλάξει με 261 δισ. ευρώ την ιταλική οικονομία;

Ντράγκι: Θα αλλάξει με 261 δισ. ευρώ την ιταλική οικονομία;

Ένα φιλόδοξο σχέδιο τόνωσης, ύψους 261,1 δισ. ευρώ, θα παρουσιάσει σήμερα, Τρίτη, στην Κάτω Βουλή και τη Γερουσία της Ιταλίας ο πρωθυπουργός της χώρας και πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα «ιστορικής σημασίας» σχέδιο και επισημαίνει ότι στόχος είναι όχι μόνο να βγάλει την ιταλική οικονομία από την κρίση της πανδημίας, αλλά και να αντιμετωπίσει χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη, για την τελική έγκρισή του προκειμένου να κατατεθεί και επισήμως στις Βρυξέλλες έως την προθεσμία της 30ης Απριλίου. 

Με βάση τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά περίπου το 40% των κοινοτικών πόρων που έχει εξασφαλίσει η Ιταλία θα κατευθυνθούν σε πράσινα projects, ενώ ένα 25% θα επενδυθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Προτεραιότητα θα δοθεί επίσης σε έργα υποδομών, όπως τα σιδηδρομικά δίκτυα υψηλής ταχύτητας. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο σχεδιάστηκε εν πολλοίς από τον ίδιο τον Ντράγκι, όπως αναφέρει το Bloomberg, και έρχεται να προστεθεί στα μέτρα στήριξης των 170 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ληφθεί από την αρχή της πανδημίας. 

Μεγάλο αγκάθι για την Ιταλία είναι πάντα το χρέος, που υπολογίζεται ότι θα ανέλθει κοντά στο 160% φέτος. Σε αυτή τη φάση ο μόνος τρόπος για τη χώρα να το αντιμετωπίσει είναι να τονώσει την ανάπτυξή της, σημειώνουν ειδικοί. Η ΕΚΤ άλλωστε φροντίζει με τις αγορές ομολόγων να διατηρεί το κόστος χρηματοδότησής του διαχειρίσιμο. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News