Business & Finance Πέμπτη 3/06/2021, 22:15
ΗΠΑ

«Οπισθοχώρηση» Μπάιντεν σε φορολογία και δαπάνες υπό την πίεση των Ρεπουμπλικάνων

«Οπισθοχώρηση» Μπάιντεν σε φορολογία και δαπάνες υπό την πίεση των Ρεπουμπλικάνων

Μεγάλη υπαναχώρηση φαίνεται να κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο, προκειμένου να επιτύχει συμβιβασμό με τους Ρεπουμπλικάνους στο τεράστιο πακέτο προγραμμάτων υποδομών.

Αναλυτικότερα, ο Μπάιντεν προσφέρθηκε να αποσύρει την προτεινόμενη αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Ρεπουμπλικάνους, όπως ανέφεραν πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, σε μία εξέλιξη που συνιστά μεγάλο συμβιβασμό εκ μέρους των Δημοκρατικών. 

Αποσύρει λοιπόν το σχέδιο για αύξηση του εταιρικού φόρου στο 28% και αντ΄αυτού θέτει στο 15% τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλες οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν τους φόρους τους. 

Ως αντάλλαγμα, οι Ρεπουμπλικάνοι θα συμφωνήσουν στις δαπάνες ύψους τουλάχιστον 1 τρισ.δολαρίων για υποδομές, σύμφωνα με μία από τις πηγές, χωρίς ωστόσο ο Μπάιντεν να αποσύρει από το τραπέζι την πρόθεσή του να φθάσει το πακέτο μέτρων και στα 1,7 τρισ.δολάρια. 
  
Με έναν φόρο 15%, η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να διασφαλίσει ότι οι πολυεθνικές, όπως Amazon.com, δεν θα υπεκφεύγουν των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Μέχρι τώρα, οι μεγάλες τεχνολογικές δήλωναν τα έσοδα από τις δραστηριότητές τους σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. 

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι διευκρίνισε ότι η πρόταση του Μπάιντεν θα πρέπει να γίνει ολοκληρωτικά αποδεκτή από τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι ζητούν να μείνουν ως έχουν οι φορολογικές μειώσεις του 2017. Είμαστε ανοικτοί και σε άλλες επιλογές, δήλωσε η εκπρόσωπος. 
  
Το αρχικό σχέδιο Μπάιντεν προέβλεπε δαπάνες 2,25 δισ.δολαρίων για υποδομές και έσοδα 857,8 δισ.δολαρίων από την πρότασή του για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 21% στο 28%. 

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν «στηλώσει» τα πόδια, αρνούμενοι κατηγορηματικά να δεχτούν την προοπτική αύξησης της φορολόγησης για τις επιχειρήσεις, ένα μέτρο που είχε ξεσηκώσει και θύελλα διαμαρτυριών από τη Wall Street ενεργοποιώντας όλα τα επιχειρηματικά λόμπι. Επιπλέον, στα 2,25 τρισ. που ζητούσε ο Λευκός Οίκος, οι Ρεπουμπλικάνοι προσέφεραν αρχικά μόλις 585 δισ. δολάρια, τα οποία την περασμένη εβδομάδα ανέβασαν σε 928 δισ. δολάρια, από τα οποία περίπου τα μισά, ήτοι 506 δισ.δολάρια, θα πήγαιναν για μεγάλα έργα υποδομών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News