Business & Finance Πέμπτη 3/06/2021, 20:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κλάδος των υπηρεσιών ανεβάζει ταχύτητα και δίνει ώθηση στην παγκόσμια οικονομία 

Ο κλάδος υπηρεσιών στην Ευρωζώνη «σκαρφάλωσε» τον Μάιο σε υψηλό σχεδόν τριών ετών

Ο κλάδος των υπηρεσιών ανεβάζει ταχύτητα και δίνει ώθηση στην παγκόσμια οικονομία 

Με τα προγράμματα εμβολιασμού να επιταχύνουν και τα αρχικά προβλήματα στη διάθεση των εμβολίων να έχουν ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό, οι κυβερνήσεις προχωρούν στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της μετάδοσης της πανδημίας, μια άρση που επιφέρει και το άνοιγμα των οικονομιών παράλληλα. 
Η μετάβαση αυτή προς τους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, έχει επαναφέρει πλέον στην ενεργό δράση τον κλάδο των υπηρεσιών, τον κλάδο που δέχθηκε ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα από τον κορωνοϊό. 

Ο εν λόγω κλάδος είχε μείνει αισθητά πίσω, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και το κλείσιμο της εστίασης διατηρούσαν τις επιχειρήσεις σε αναστολή της λειτουργίας τους, την ώρα που ο κλάδος της μεταποίησης σε όλο τον κόσμο, διέπρεπε. 

Όμως αν ήδη από τον Απρίλιο το σκηνικό είχε αρχίσει να αλλάζει όπως έδειξαν τα στοιχεία για τον συγκεκριμένο μήνα, τον Μάιο ο κλάδος των υπηρεσιών διαγράφει κάθε αμφιβολία για «παράπλευρες απώλειες» από την Covid-19. 

Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η δραστηριότητα του προαναφερόμενου κλάδου στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες «αναρριχήθηκε» σε πολύμηνα ή πολυετή υψηλά, ένας κλάδος που πρέπει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων συμβάλλει κατά σχεδόν τα δύο τρίτα στην οικονομική παραγωγή μιας χώρας. 

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η επιστροφή του κλάδου των υπηρεσιών, θα επαναφέρει συγχρόνως τις οικονομίες και εκείνες με τη σειρά τους την παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης, για μια ανάκαμψη που τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά οι προβλέψεις είναι αρκετά αισιόδοξες. 

Μοναδικό «αγκάθι» τα διασυνοριακά ταξίδια, καθώς οι κυβερνήσεις μετά την περυσινή «αστοχία» και το άνοιγμα του τουρισμού δίχως τα απαραίτητα πρωτόκολλα προστασίας, είναι επιφυλακτικές και προς επί του παρόντος οι ταξιδιωτικές οδηγίες παραμένουν αυστηρές. 

Στο ενδεχόμενο του χειρότερου σεναρίου, στο οποίο ο τουρισμός χάνει και το φετινό καλοκαίρι, ο κλάδος των υπηρεσιών δείχνει πώς δεν έχει καμιά διάθεση να επανέλθει στις «μαύρες ημέρες» του 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα Πέμπτη το φως της δημοσιότητας, ο κλάδος υπηρεσιών στην Ευρωζώνη τον Μάιο «σκαρφάλωσε» σε υψηλό σχεδόν τριών ετών, στις 55,2 μονάδες, αισθητά υψηλότερα από την τιμή των 50,5 μονάδων τον Απρίλιο και έναντι των προκαταρκτικών προβλέψεων για 55,1 μονάδες. 

Η επίδοση της δραστηριότητας του κλάδου των υπηρεσιών οδήγησε με τη σειρά της τον σύνθετο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες σε υψηλό 33 μηνών, στις 57,1 μονάδες, από 53,8 μονάδες τον Απρίλιο.

Στις επί μέρους χώρες στη Γερμανία οι υπηρεσίες επέστρεψαν σε ανάπτυξη με τον σχετικό δείκτη στις 52,8 μονάδες, από 49,9 τον Απρίλιο (οι 50 μονάδες είναι το όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας). Την πιο εντυπωσιακή επίδοση είχε ο κλάδος στην Ισπανία, ανεβαίνοντας σε υψηλό από τον Αύγουστο του 2015, ενώ συνέχισε να αναπτύσσεται με πέραν από ικανοποιητικούς ρυθμούς σε Γαλλία και Ιταλία.

Αν όμως σε μια χώρα οι υπηρεσίες «έλαμψαν» ήταν στη Βρετανία και το γεγονός αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στο ότι το πρόγραμμα του εμβολιασμού είναι πιο μπροστά σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. 

Συνεπακόλουθα ο δείκτης που καταγράφει τη δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών να «εκτιναχθεί» σε υψηλό 24 ετών και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 1998, στις 62,9 μονάδες, από 60,7 μονάδες τον Απρίλιο. Αυτή η εντυπωσιακή μεταβολή, είχε σαν αποτέλεσμα ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit να καταγράψει τον Μάιο ιστορικό υψηλό ρεκόρ από τον Μάιο του 1997 όταν και άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία για την εν λόγω έρευνα στις 62,9 μονάδες, από 61 μονάδες τον περασμένο μήνα. 

Ρεκόρ καταγράφηκε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ειδικότερα στις ΗΠΑ ο δείκτης που μετράει τη δραστηριότητα εξαιρουμένου του κλάδου της μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM, κατέγραψε ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 64 μονάδες, τον περασμένο μήνα από 62,7 μονάδες τον Απρίλιο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News