Business & Finance Δευτέρα 12/04/2021, 14:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε νέο ιστορικό χαμηλό τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρωζώνη 

Σε νέο ιστορικό χαμηλό τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρωζώνη 

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις τράπεζες της Ευρωζώνης κατά το δ΄ τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα, μια βελτίωση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι τράπεζες στις χώρες που μοιράζονται το ευρώ, δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα κύμα «κόκκινων» δανείων, προκαλούμενα από την πανδημία. 

Βάσει των στοιχείων της ΕΚΤ, το ποσοστό των NPLs στις τράπεζες τις οποίες επιβλέπει περιορίσθηκε στο 2,63% κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, από 2,82% το γ΄ τρίμηνο, ποσοστό που συνιστά το χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, όταν και άρχισε η εποπτεία της ΕΚΤ στις τράπεζες αυτές. 

Η Ελλάδα απέχει παρασάγγας από το ποσοστό αυτό, με το ποσοστό να υποχωρεί μεν από το 28,5% του γ΄ τριμήνου, να διαμορφώνεται όμως στο 25,54%, καθιστώντας τη χώρα μας με διαφορά «πρωταθλήτρια» στα «κόκκινα δάνεια».

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η βελτίωση αυτή έρχεται σε μια χρονιά κατά την οποία η Ευρωζώνη βίωσε τη χειρότερη ύφεση στη σχετικά σύντομη ιστορία της, της οποίας κατά πάσα πιθανότητα τα «απομεινάρια» της θα περάσουν χρόνια για να εξαφανισθούν πλήρως.  

Ωστόσο υπάρχει εξήγηση για την καλυτέρευση της εικόνας, καθώς εν μέσω της πανδημίας οι κυβερνητικές εγγυήσεις και τα σχέδια για τις πιστώσεις διατήρησαν «εν κινήσει» τη ρευστότητα κυρίως αυτή των επιχειρήσεων και η συμβολή τους ήταν τέτοια, ώστε κατάφεραν να απορροφήσουν τα προβλήματα από τον κλάδο των υπηρεσιών, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έμεινε ακινητοποιημένο κι ένα κομμάτι του υπολειτουργούσε. 

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα η ΕΚΤ δεν εφησυχάζει και συνεχίζει να προειδοποιεί ότι κάποιες τράπεζες παραμένουν απροετοίμαστες, καθώς δεν διαθέτουν αποτελεσματικά προειδοποιητικά συστήματα. 
Επί του παρόντος πάντως οι τράπεζες δείχνουν ότι είναι κεφαλαιακά ισχυρές και ότι δύνανται να αντιμετωπίσουν μια δυνητική αύξηση των «κόκκινων» δανείων, από τη στιγμή που ο δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας Ι (Common Equity Tier I) συνδυαστικά αυξήθηκε στο 15,62%, το οποίο και είναι το υψηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η εποπτεία της ΕΚΤ, στις συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης. 

Σε μια προεπισκόπηση για πιθανή χειροτέρευση της ποιότητας των πιστώσεων, η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι προβλέψεις για τις επισφάλειες σχεδόν διπλασιάσθηκαν πέρυσι, την ίδια ώρα που η κερδοφορία κατέρρευσε, με τον δείκτη της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) να πέφτει στο 1,53% το δ΄ τρίμηνο του 2020, αισθητά χαμηλότερα από το κόστος κεφαλαίου και σημαντικά μικρότερο από το 5,16% για το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα. 

moneyreview.gr με πληροροφίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News