Business & Finance Παρασκευή 15/01/2021, 13:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενρία (ΕΚΤ): Αντοχές οι τράπεζες της Ευρωζώνης στην πανδημία του κορωνοϊού

Ενρία (ΕΚΤ): Αντοχές οι τράπεζες της Ευρωζώνης στην πανδημία του κορωνοϊού

Το πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού στις τράπεζες της Ευρωζώνης περιορίσθηκε σε μεγάλο βαθμό, όπως υποστήριξε σήμερα Παρασκευή ο επικεφαλής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι εάν τα μέτρα στήριξης αποσυρθούν, τότε η ζημιά ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη.

«Έως τώρα ο αντίκτυπος της πανδημίας της Covid-19 στους ισολογισμούς των τραπεζών ήταν περιορισμένος», ανέφερε ο Αντρέα Ενρία, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός από την εικόνα αυτή.

Οι τράπεζες στις χώρες που μοιράζονται το ευρώ είδαν να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια το γ ΄ τρίμηνο του 2020, χάρη στη κυβερνητικά μέτρα στήριξης και αυτά από την ΕΚΤ.

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αν τα κυβερνητικά μέτρα αποσυρθούν κάποιες τράπεζες θα δουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να υποβαθμίζονται», ανέφερε.

Παράλληλα επέστησε την προσοχή αναφορικά με τις μικρού και μεσαίου μεγέθους τράπεζες, οι οποίες δεν καλύπτονται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε ένα αποτελεσματικό και συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης των κρίσεων, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και οι μικρομεσαίες τράπεζες, ούτως ώστε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη των καταθετών και των καταναλωτών γενικότερα, να αποφύγουμε τον τραπεζικό κατακερματισμό και να διαφυλάξουμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα», συμπλήρωσε.

Απουσία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού ασφάλισης των καταθέσεων, πρότεινε ο Ενιαίος Μηχανισμός Επίλυσης (SRB) να παρέχει ρευστότητα, η οποία όμως θα εγκρίνεται από τις ρυθμιστικές αρχές των χωρών.

«Ο SRB πρέπει να διατηρήσει το ισχυρό του ρόλο αναφορικά με την ενεργοποίηση ρευστότητας και τις μεταφορές περιουσιακών στοιχείων και του παθητικού των τραπεζών, ωστόσο οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές πρέπει επίσης να διατηρήσουν το δικαίωμα να εμποδίσουν τις συναλλαγές, σε περίπτωση που κρίνουν ότι είναι εξαιρετικά ακριβές για τα εθνικά συστήματα ασφάλισης των καταθέσεων».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News