Business & Finance Τρίτη 1/06/2021, 22:44
HΠΑ

Mπούλαρντ: Η εικόνα της αγοράς εργασίας μπορεί να αλλάξει τα σχέδια της Fed

Mπούλαρντ: Η εικόνα της αγοράς εργασίας μπορεί να αλλάξει τα σχέδια της Fed

Για μία αγορά εργασίας πολύ καλύτερη απ΄ότι δείχνει, γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει τα σχέδια της Φέντεραλ Ριζέρβ για άρση κάποιων υποστηρικτικών μέτρων, έκανε λόγο ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Σεν Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ. 

Σε συνέντευξή τους στους FT, ο Μπούλαρντ, τόνισε ότι παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να είναι κατά 8 εκατ. λιγότερες από τα προ του κορωνοϊού επίπεδα, άλλοι δείκτες βρίσκονται πολύ πιο κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα και συνάδουν με τις ενδείξεις για ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό. «Κρίνω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία αγορά εργασίας πιο σφιχτή απ΄ό,τι δείχνουν τα στοιχεία και υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που είναι έτοιμες να αυξήσουν τους μισθούς για να προσελκύσουν κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων», είπε χαρακτηριστικά. 

Υιοθετώντας την ίδια γραμμή με άλλους αξιωματούχους της Φέντεραλ Ριζέρβ, ο Μπούλαρντ είπε ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται πολύ κοντά στο να ξεκινήσει μία συζήτηση για μείωση των αγορών στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος ύψους 120 δισ.δολαρίων μηναίως, εν μέσω βελτίωσης των προοπτικών. «Η ερμηνεία των νέων στοιχείων για την αγορά εργασίας σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες εκτιμήσεις για τον χρόνο που εκτιμάται ότι θα τεθεί υπό αποτελεσματικό έλεγχο η πανδημία ούτως ώστε να αρχίσει η συζήτηση για την αλλαγή των παραμέτρων της νομισματικής πολιτικής», είπε ο Μπούλαρντ. 

«Γνωρίζω κάποιους συναδέλφους μου που εκφράζουν μεγαλύτερη αγωνία από άλλους για να αρχίσει αυτή η συζήτηση, το θέμα όμως είναι τί θα αποφασίσει το δ.σ. της Fed τον Ιούνιο. Εγώ θα έλεγα ότι θα πρέπει να επανεξετάσουμε τί πιστεύουμε για την αγορά εργασίας», καταλήγει ο κεντρικός τραπεζίτης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News