Business & Finance Τρίτη 1/06/2021, 20:15
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Αρνητική αξιολόγηση για για την οικονομία από την Scope Ratings

Τουρκία: Αρνητική αξιολόγηση για για την οικονομία από την Scope Ratings

Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Scope Ratings για την τουρκική οικονομία, επικαλούμενος ως διαρθρωτικούς κινδύνους τον υψηλότερο πληθωρισμό και τα προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών.

Ο οίκος εκτιμά ότι η Τουρκία κινδυνεύει από τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του πληθωρισμού και μακροπρόθεσμα προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών, αν οι αρχές δεν προχωρήσουν σε διορθωτικά μέτρα, αντιστρέφοντας τις λανθασμένες πολιτικές τους. Οι κίνδυνοι αυτοί παραμένουν αυξημένοι εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2023, σύμφωνα πάντα με τον οίκο. 

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, οι απώλειες της οποίας ανέρχονται στο 17% σε ετήσια βάση έναντι του δολαρίου από το 2015, καθώς και η συνεχής και αυξημένη κρατική παρέμβαση για να ανακοπεί η καθοδική πορεία του νομίσματος έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του, όπως αναφέρει ο Ντένις Σεν, αναλυτής της Scope Ratings για την Τουρκία.

«Η μαζική στροφή των επενδυτών σε κρυπτονομίσματα, καθώς οι επενδυτές ζητούν προστασία από τον υψηλό πληθωρισμό αποτελεί ένδειξη της νομισματικής κρίσης. Εάν οι αρχές δεν καταφέρουν να αλλάξουν τις λάθος πολιτικές τους, η αυξανόμενη εσωτερική έλλειψη εμπιστοσύνης στο νόμισμα ενέχει τον κίνδυνο διαρθρωτικά αυξανόμενου πληθωρισμού και μακροπρόθεσμων προβλημάτων στο ισοζύγιο πληρωμών», εξηγεί ο Σεν. 

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα, ο αναλυτής υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να επιδείξει υπομονή με τον νέο διοικητή Σαχάπ Καβτσίογλου και το επιτελείο του, καθως κρατά τα επιτόκια σταθερά, επισημαίνοντας ωστόσο θα κινδυνεύσουν περισσότερες θέσεις εντός της κεντρικής τράπεζας χωρίς άλλες επιτοκιακές μειώσιες εφέτος. 

Υπενθυμίζεται ότι από τα μέσα Μαρτίου, η λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 16%, αφότου ο Ερντογάν «ξαναχτύπησε» με την αποπομπή ενός ακόμη κεντρικού τραπεζίτη, επειδή δεν ήταν ικανοποιημένος με τις τελευταίες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας, που είχε προβεί σε επιτοκιακές αυξήσεις, για να ανακόψει τον πληθωρισμό.

Ο οίκος εκτιμά ακόμη ότι η τουρκική οικονομία θα γίνει ακόμη πιο ευάλωτη σε εκροές κεφαλαίου, περαιτέρω εξασθένηση της λίρας και σε υψηλότερο πληθωρισμό, που τρέχει σήμερα στο 17,1%, εάν υπάρξει περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News