Business & Finance Τρίτη 1/06/2021, 19:54
BUSINESS & FINANCE

Διεθνείς Οργανισμοί: Χρειαζόμαστε 50 δισ. δολάρια για να «νικήσουμε» την πανδημία

Κοινή έκκληση από τους διεθνείς οργανισμούς

Διεθνείς Οργανισμοί: Χρειαζόμαστε 50 δισ. δολάρια για να «νικήσουμε» την πανδημία

Την έκκληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη συγκέντρωση 50 δισ. δολαρίων, με στόχο την καταπολέμηση της Covid-19 έως τα τέλη του 2021, χαιρετίζουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράχουν χωρίς καθυστέρηση και χωρίς τον κίνδυνο νέων εξάρσεων της πανδημίας, καθώς η μεγαλύτερη μετάδοση και οι θανατηφόρες μεταλλάξεις υπονομεύουν την παγκόσμια ανάκαμψη» αναφέρουν οι διεθνείς οργανισμοί, σε κοινή παρέμβασή τους.

Τον Μάιο, το ΔΝΤ πρότεινε τη δημιουργία ενός επενδυτικού προγράμματος, ύψους 50 δισ. δολαρίων, το οποίο θα έχει ως στόχο την εξασφάλιση ανοσίας για το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα τέλη του έτους (60% έως τα μέσα του 2022).

Στο πλαίσιο αυτό, οι οργανισμοί απηύθυναν εκ νέου έκκληση στις αναπτυγμένες χώρες να ενισχύσουν περαιτέρω το σύστημα δωρεάν διάθεσης εμβολίων (COVAX) στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το σχέδιο, παράλληλα, θα απαιτήσει επιπλέον χρηματοδοτήσεις προς τις χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος χώρες, είτε με τη μορφή επιδοτήσεων είτε με τη μορφή χαμηλότοκων δόσεων.

Ταυτόχρονα, περιλαμβάνει την αύξηση της παραγωγής εμβολίων σε περιοχές του πλανήτη, οι οποίες υπολείπονται σημαντικά στην εμβολιαστική κούρσα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος θα σώσει ζωές και θα οδηγήσει σε μια οικονομική άνθιση αξίας 9 τρισ. δολαρίων έως το 2050.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News