Business & Finance Κυριακή 30/05/2021, 09:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα love stories των επιχειρηματικών κολοσσών με το Χόλιγουντ

Έχουν συνήθως κακό τέλος

Τα love stories των επιχειρηματικών κολοσσών με το Χόλιγουντ

Ένας τενολογικός κολοσσός εισέβαλε στο Χόλιγουντ την περασμένη εβδομάδα. Η Amazon ανακοίνωσε ότι τα θα αγοράσει τα φημισμένα MGM Studio έναντι 8,5 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους. 

Η ιστορία των outsiders που προσπαθούν να αποκτήσουν έλεγχο στο Χόλιγουντ έχει πολλά επεισόδα. Ήδη από τα μέσα του 20ου αιώνα εταιρείες διαφόρων κλάδων, από αυτό των αναψυκτικών έως εκείνον του πετρελαίου, έχουν προσπαθήσει να αποκτήσουν στούντιο παραγωγής ταινιών. Μεταξύ αυτών η Coca Cola, η Gulf & Western και η General Electric. 

Σχεδόν όλοι οι outsiders κατέληξαν να φύγουν ηττημένοι. Υπάρχει λόγος που οι παραγωγοί συχνά αναφέρονται στην εξωτερική χρηματοδότηση ως «ανόητο χρήμα». Τις μεγαλύτερες αντιδράσεις ανά τις δεκαετίες έχουν προκαλέσει οι εξαγορές από εταιρείες τρίτων χωρών. Όταν για παράδειγμα η Sony εξαγόρασε την Columbia Pictures το 1989 το Newsweek έγραφε: «Η Ιαπωνία εισβάλει στο Χόλιγουντ». 

Τα τελευταία 20 χρόνια κολοσσοι των τηλεπικοινωνιών και της δορυφορικής τηλεόρασης έχουν ρίξει δισεκατομμύρια στον κλάδο. Ελάχιστοι έχουν πετύχει. Η AT&T είναι η τελευταία που εγκατέλειψε το χώρο, με αποεπένδυση των δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας που είχε αποκτήσει με την εξαγορά της WarnerMedia έναντι 80 δισ. δολαρίων το 2018. Είναι μία ταινία που έχουμε ξαναδεί. Η Gulf  & Western που είχε αποκτήσει την Paramount Pictures σκεφτόταν κάποια στιγμή ακόμη και να πουλήσει τις εγκαστάσεις στη Melrose Avenue σε έναν εργολάβο που ήθελε να τις μετατρέψει σε… νεκροταφείο. Τελικά η Paramount επιβίωσε και σήμερα έχει περάσει στον έλεγχο ενός άλλου κολοσσού, της ViacomCBS. 

Mένει να φανεί εάν το love story του γίγαντα του online εμπορίου με το Χόλιγουντ θα είναι από τα λίγα αυτά, που έχουν happy end. 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News