Business & Finance Πέμπτη 27/05/2021, 14:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί «παίρνουν» τους δρόμους με τη βενζίνη σε υψηλό 7ετίας

Η τιμή της βενζίνης κυμαίνεται σε έναν μέσο όρο στα 3,04 δολάρια το γαλόνι

ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί «παίρνουν» τους δρόμους με τη βενζίνη σε υψηλό 7ετίας

Για το τριήμερο της αργίας της Memorial Day ετοιμάζονται οι Αμερικανοί, η οποία εορτάζεται κατά την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου κάθε χρόνο, εις μνήμη των πεσόντων στο μέτωπο του πολέμου. 

Η αργία αυτή επειδή πέφτει Δευτέρα και συνδυάζεται με το Σαββατοκύριακο, θεωρείται ως η ανεπίσημη έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου για τους Αμερικανούς, οι οποίοι προγραμματίζουν να περάσουν το τριήμερο με τις οικογένειές τους, σε κάποιο τουριστικό θέρετρο και όχι μόνο. 

Φέτος και μετά το περυσινό lockdown οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για την πανδημία α έχουν χαλαρώσει, ωστόσο οι Αμερικανοί θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα άλλου είδους πρόβλημα που δεν σχετίζεται με τον κορωνοϊό: την ακριβή βενζίνη. 

Με τα τωρινά δεδομένα η τιμή της βενζίνης κυμαίνεται σε έναν μέσο όρο στα 3,04 δολάρια το γαλόνι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, σύμφωνα με την American Automobile Association (ΑΑΑ). 

Μετά τους περυσινούς περιορισμούς και με περισσότερο από το 50% του πληθυσμού των ΗΠΑ να έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, για το φετινό τριήμερο της Ημέρας της Μνήμης αναμένεται οι Αμερικανοί να ξεχυθούν στους δρόμους. 

Η ΑΑΑ εκτιμάει ότι φέτος περί των 34 εκατ. Αμερικανών θα μετακινηθούν το διάστημα από τις 27 έως τις 31 Μαΐου, ένα νούμερο αυξημένο κατά 53% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο 10% χαμηλότερα από ότι το 2019.

Όπως επισημαίνει ο Ντέβιν Γκλάντεν, εκπρόσωπος της ΑΑΑ, η ζήτηση για βενζίνη αναμένεται να αυξηθεί το τετραήμερο αυτό, καθώς οι Αμερικανοί θα «πάρουν τους δρόμους», από τη στιγμή που πέρυσι είτε ακύρωσαν ότι είχαν προγραμματίσει, είτε δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να κλείσουν κάπου για το τριήμερο. 

Επί του παρόντος η κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 9,48 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με την Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών. 

Η τιμή της βενζίνης έχει πάρει την ανιούσα για έναν και μόνο λόγο και αυτός δεν είναι άλλος από την κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά συστήματα της Colonial Pipeline, της εταιρείας που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο δίκτυο αγωγών καυσίμων στις ΗΠΑ. Μια επίθεση που άφησε χωρίς καύσιμα ούτε λίγο ούτε πολύ 16.000 πρατήρια στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα και στη Τζόρτζια. Σύμφωνα με την εταιρεία GasBuddy, περί των 6.000 πρατηρίων παραμένουν χωρίς καύσιμα την τρέχουσα εβδομάδα. 

Έκτοτε η τιμή της βενζίνης παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά χρόνων και με τους Αμερικανούς να ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους και τη ζήτηση να αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, δεν αποκλείεται η τιμή του ορυκτού καυσίμου να κινηθεί ακόμη υψηλότερα. 

moneyreview.gr με πληροφοριές από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News