Business & Finance Δευτέρα 10/05/2021, 21:55
ΗΠΑ

DarkSide: «Λυπούμαστε για τα προβλήματα που προκαλέσαμε στην κοινωνία»

DarkSide: «Λυπούμαστε για τα προβλήματα που προκαλέσαμε στην κοινωνία»

«Λυπούμαστε που δημιουργήσαμε προβλήματα», ανέφεραν οι χάκερς που έκαναν επίθεση στον πετρελαιαγωγό Colonial Pipeline των ΗΠΑ, τους οποίους το FBI αποκαλεί με το όνομα DarkSide.

Η ομάδα των χάκερ που βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση επιμένει ότι το έκανε μόνο για το χρήμα δηλώνοντας ότι «λυπάται για τα προβλήματα που δημιούργησε στην κοινωνία». Η εγκληματική ομάδα διαμήνυσε επίσης ότι η επίθεση δεν έχει πολιτική πρόθεση.

Το FBI κατονόμασε την ομάδα DarkSide ως αυτή που βρίσκεται πίσω από την γιγαντίαια κυβερνοεπίθεση στο βασικό πετρελαϊκό αγωγό των ΗΠΑ που τον έθεσε εκτός λειτουργίας για τρεις ημέρες, απειλώντας με άνοδο τις τιμές καυσίμων και αναγκάζοντας την αμερικανική κυβέρνηση να προβεί σε έκτακτα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις. Οι χάκερς έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τα στοιχεία της εταιρείας πού που ελέγχει τον αγωγό και τα λειτουργικά του συστήματα, κρατώντας σε ομηρία τους ιδιοκτήτες με χρήση κρυπτογράφησης έως ότου καταβάλονταν τα λύτρα. 

Η DarkSide θεωρείται ότι καθοδηγείται από την Ρωσία και διαθέτει μία έμπειρη ομάδα από online εγκληματίες. Ειδικοί του χώρου κάνουν λόγο για μία άκρως οργανωμένη ομάδα με λειτουργεί με λύτρα, διαθέτει θυγατρική, έχει το δικό της «γραφείο τύπου» και ακολουθεί μία ηθική προσέγγιση ως προς την επιλογή των στόχων της. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της στο Διαδίκτυο, ότι με βάση της αρχές της αποφεύγει χτυπήματα σε ιατρικούς οργανισμούς, νοσοκομεία, οίκους φροντίδας και παρασκευαστές εμβολίων, σχολεία και πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικούς και κυβερνητικούς οργανισμούς. 

Η Colonial Pipeline είναι ιδιωτική εταιρεία που ελέγχεται από επενδυτές μεταξύ των οποίων Shell, KKR και Koch Capital. Εκτιμάται ότι οι απαιτήσεις της DarkSide για λύτρα κυμαίνονται από 3 έως 10 εκατ.δολάρια.

Οι κυβερνοεπιθέσεις με σκοπό τα λύτρα αυξήθηκαν 62% πέρυσι, σύμφωνα με τη SonicWall, με 200 εκατ. χτυπήματα στις ΗΠΑ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News