Business & Finance Πέμπτη 13/05/2021, 22:30
ΗΠΑ

Colonial Pipeline: Τελικά πλήρωσε λύτρα 5 εκατ.δολαρίων σε κρυπτονόμισμα

Colonial Pipeline: Τελικά πλήρωσε λύτρα 5 εκατ.δολαρίων σε κρυπτονόμισμα

Παρά τα περί αντιθέτου δημοσιεύματα, τελικά αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία διαχείρισης αγωγών Colonial Pipeline, που έχει διακόψει τη λειτουργία της εδώ και μία εβδομάδα μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε, με επιπτώσεισ στην αγορά καυσίμων των ΗΠΑ, πλήρωσε παχυλά λύτρα ύψους περίπου 5 εκατ. δολαρίων στους χάκερς.

Τη στιγμή που η κορυφαία εταιρεία αγωγών στις ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι δεν επρόκειτο να πληρώσει λύτρα και πως «έκλεισε» το δίκτυο της, όταν αντιλήφθηκε την κυβερνοεπίθεση.

Δημοσίευμα του Bloomberg ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα, υποστηρίζοντας πως η εταιρεία πλήρωσε τα λύτρα και μάλιστα σε κρυπτονόμισμα, μόλις λίγες ώρες μετά την επίθεση. Από την πλευρά τους οι χάκερς, μόλις έλαβαν την πληρωμή επέστρεψαν στην εταιρεία το λογισμικό αποκρυπτογράφησης, ώστε να μπορέσει να επαναφέρει σε λειτουργία το δίκτυο της. Όμως, η διαδικασία επαναφοράς ήταν πολύ αργή, με αποτέλεσμα η εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί με backup συστήματα, έως ότου καταφέρει να αποκαταστήσει τη λειτουργία του δικτύου. Μόλις σήμερα κατάφερε να θέσει σε λειτουργία μέρους του δικτύου της και το βασικό αγωγό προς τις ανατολικές ακτές της χώρας. 

Η επίθεση έχει αποδοθεί από το FBI στην ομάδα DarkSide, που ειδικεύεται σε κυβερνοεπιθέσεις με λύτρα και η οποία φέρεται να εδρεύει στη Ρωσία ή ευρύτερα την ανατολική Ευρώπη. Σε τέτοιες περιπτώσεις το FBI συμβουλεύει τις επιχειρήσεις να αποφύγουν την καταβολή των λύτρων θεωρώντας πως δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι χάκερς θα «ξεκλειδώσουν» τα αρχεία.

Σύμφωνα με αμερικανική έκθεση τέτοιου είδους επιθέσεις με λύτρα αυξήθηκαν κατά 311% μόνο πέρυσι, με τα λύτρα να ανέρχονται στα 350 εκατ. δολάρια, τα οποία πάντα καταβάλλονται σε κρυπτονόμισμα. O μέσος όρος των λύτρων που καταβλήθηκε σε χάκερς το 2020 κυμάνθηκε στα 312.493 δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News