Business & Finance Τρίτη 25/05/2021, 22:30
ΗΠΑ

Λευκός Οίκος: Ανησυχία από τις «καυτές» τιμές στέγης

Λευκός Οίκος: Ανησυχία από τις «καυτές» τιμές στέγης

Tις έντονες ανησυχίες του για τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ εκδήλωσε η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντ, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι να αναφέρει ότι το κόστος στέγης παρακολουθείται στενά καθώς υπάρχουν φόβοι ότι καθιστούν απρόσιτη την αγορά στέγης. 

«Η αύξηση των τιμών στέγης μας προκαλεί ανησυχίες ως προς τη διαθεσιμότητα αλλά και την πρόσβαση στη συγκεκριμένη αγορά. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για την αύξηση της προσφοράς σε νέες κατοικίες και ειδικά σε αυτές που μπορούν να αγοραστούν από το μέσο Αμερικανό», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. 

Οι τιμές στέγης αυξάνονται ραγδαία σε ολόκληρη την χώρα, καθώς τείνει να καθιερωθεί σε πολλούς τομείς η μερική εξ αποστάσεως εργασία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για κατοικίες ειδικά εκτός των μεγάλων πόλεων. 

Η αύξηση των τιμών συμπίπτει με την άνοδο των πρώτων υλών, όπως ξυλεία, εξέλιξη η οποία σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό υπονομεύει τη δυναμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Η Τζεν Ψάκι έκανε λόγο για ζήτημα «προσφοράς και ζήτησης» που ευθύνεται για την άνοδο των τιμών. Τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα με βάση το δείκτη S&P CoreLogic Case-Shiller, έδειξαν ότι οι τιμές στέγης αυξήθηκαν 13% στη διάρκεια του έτους έως τα τέλη Μαρτίου, στη μεγαλύτερη αύξηση από το Δεκέμβριο του 2005. 

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν ανέφερε κανένα νέο μέρο για τη συγκράτηση των τιμών, επαναλαμβάνοντας μόνο την πρόταση του Μπάιντεν για χορήγηση νέων πιστώσεων για την ανακαίνιση των μονοκατοικιών. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News