Business & Finance Σάββατο 6/02/2021, 18:55
ΣΤΕΓΗ

Ανοδο προβλέπεται για τις τιμές στέγης στις μεγάλες αγορές του πλανήτη, σύμφωνα με το Reuters

Ανοδο προβλέπεται για τις τιμές στέγης στις μεγάλες αγορές του πλανήτη, σύμφωνα με το Reuters

Οι προοπτικές για τις κορυφαίες αγορές στέγης του πλανήτη προδιαγράφονται τώρα πολύ πιο ευνοϊκές συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις, χάρη στις προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας, στην άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική, στα νέα πακέτα στήριξης και στη βελτίωση της ζήτησης, παρότι υπάρχει ο κίνδυνος μία αναζωπύρωση της Covid-19 να αποδιοργανώσει την οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με το τελευταίο poll του Reuters.

Παρότι η ήδη υψηλή ανεργία λόγω πανδημίας προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω, οι 130 αναλυτές που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Reuters προβλέπουν ότι η μέση τιμή κατοικιών εφέτος και το επόμενο έτος θα αυξηθεί στις περισσότερες χώρες που παρακολουθεί το poll του Reuters. Πρόκειται για πολύ αισιόδοξη εκτίμηση σε σχέση με τις ζοφερές προβλέψεις του περυσινού Σεπτεμβρίου. «Αναμένουμε σταδιακή βελτίωση των τιμών στη διάρκεια του 2021, αν και η μεγάλη διαθεσιμότητα σε κατοικίες θα εξακολουθήσει να συγκρατεί σε ένα σταθερό επίπεδο τις τιμές», αναφέρει ο Γκρέγκορι Ντάκο, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων και τους νέους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις ΗΠΑ, οι τιμές στέγης προβλέπεται να αυξηθούν την προσεχή διετία. «Η αύξηση των κρουσμάτων δεν είχε αισθητό αντίκτυπο με τις αγοραπωλησίες να βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά», αναφέρει ο Μπρετ Ράιαν, κορυφαίος οικονομολόγος της Deutsche Bank. Tη μεγαλύτερη άνοδο για εφέτος αναμένεται να παρουσιάσουν οι τιμές στέγης στις ΗΠΑ, 5,7%, ενώ ακολουθούν οι αγορές της Αυστραλίας και του Καναδά με άνοδο 5% εκάστη. Ακολουθεί η Κίνα με αύξηση 3,3% και η Ινδία με άνοδο 1,3%. Στη Βρετανία, οι τιμές στέγης προβλέπεται να παραμείνουν στάσιμες. Η μοναδική από τις μεγάλες αγορές στη λίστα που παρακολουθούν οι οικονομολόγοι του Reuters και η οποία θα παρουσιάσει εφέτος πτώση είναι του Ντουμπάι. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News