DZ BANK

Η αγορά-έκπληξη που «ζεστάθηκε» με τον κορωνοϊό

Η αγορά-έκπληξη που «ζεστάθηκε» με τον κορωνοϊό

Κόντρα στην ύφεση, τα lockdowns, την αύξηση της ανεργίας αλλά και την εμπειρία των προηγούμενων κρίσεων, η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται να έχει έναν αναπάντεχο κερδισμένο: Τις αγορές ακινήτων.

Τα στοιχεία της DZ Bank δείχνουν ότι η αύξηση στις τιμές των κατοικιών επιταχύνθηκε στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Η αγορά-έκπληξη που «ζεστάθηκε» με τον κορωνοϊό-1

Στην Ελλάδα, ο ρυθμός αύξησης στις τιμές των κατοικιών μπορεί να έχει επιβραδυνθεί, όμως η αγορά εξακολουθεί να κινείται με θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του διεθνούς κτηματομεσιτικού οίκου Knight Frank έχουν δείξει ότι στο εξάμηνο Απριλίου-Σεπτεμβρίου, οι τιμές των κατοικιών στη χώρα αυξήθηκαν κατά 1,1%.

Πώς εξηγείται η εξέλιξη αυτή, που ανατρέπει όσα γνωρίζουμε για τις οικονομικές κρίσεις; «Μία εξήγηση είναι ότι οι κατοικίες είναι πιο προσιτές, λόγω της περαιτέρω πτώσης των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά», εξηγεί ο οικονομολόγος της DZ Bank, Thorsten Lange.

Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί τις τιμές είναι η χαμηλή προσφορά κατοικιών, ειδικά σε χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ. «Όμως το κενό στην προσφορά υπήρχε και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ένας αποφασιστικός παράγοντας πίσω από την υψηλή ζήτηση για την ιδιοκτησία κατοικιών είναι η σημαντική επίδραση της πανδημίας πάνω στην καθημερινή ζωή», τονίζει ο οικονομολόγος.

Λόγω των lockdowns, των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, των κλειστών χώρων αναψυχής και εμπορικών κέντρων, οι άνθρωποι περνούν πολύ χρόνο στα σπίτια τους. Έτσι,  η σημασία την οποία δίνει ο κόσμος στα σπίτια έχει αυξηθεί. «Πέραν αυτού, υπάρχει περισσότερη ζήτηση για τις λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές, ως αποτέλεσμα της κοινωνικής αποστασιοποίησης»», προσθέτει ο Lange της DZ Bank, μιλώντας για μία καταγεγραμμένη στροφή προς τα προάστια.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την  πορεία της αγοράς κατοικιών τον επόμενο χρόνο; Η ζήτηση θα συνεχίσει να στηρίζεται από τις ευνοϊκές  συνθήκες χρηματοδότησης, εκτιμά η γερμανική τράπεζα. Όμως, το εάν τα χαμηλά επιτόκια θα φέρουν περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: Πρώτον, από το εάν η υψηλή ζήτηση θα εξασθενήσει μετά την πανδημία, και δεύτερον από το κατά πόσο θα επιβαρυνθεί η αγορά από την αύξηση της ανεργίας και τα οικονομικά βάρη της ύφεσης.

Το επόμενο διάστημα, οι τιμές των κατοικιών θα γίνουν λιγότερο προσιτές, άρα το ύψος των στεγαστικών δανείων θα πρέπει να αυξηθεί και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων τους (εκτός και εάν οι κεντρικές τράπεζες προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, κάτι που δεν αναμένεται). Όμως πιο αρνητικές επιπτώσεις αναμένονται από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών. Παρότι οι οικονομίες θα ανακάμπτουν καθώς η πανδημία θα τίθεται υπό έλεγχο, η ανεργία αναμένεται να είναι υψηλότερη το 2021 σε πολλές χώρες από ό,τι ήταν το 2020.

Σε κάθε περίπτωση, η DZ Bank προβλέπει ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να έχει την ιδιοκτησία κατοικίας σε μεγαλύτερη εκτίμηση, ακόμα και όταν η πανδημία θα έχει περάσει. Και αυτό γιατί ο κορωνοϊός επιτάχυνε την ψηφιοποίηση και έφερε αξιοσημείωτες αλλαγές στην καθημερινή ζωή. Πολλές δραστηριότητες, όπως η εργασία, τα ψώνια και η αναψυχή μεταφέρθηκαν μέσα στο σπίτι, και αυτή θα είναι μία τάση που θα αντιστραφεί μόνο εν μέρει όταν ο ιός θα έχει περάσει.

Πολλές επιχειρήσεις θα προσφέρουν επιλογές ευέλικτης εργασίας προκειμένου να μπορέσουν να μειώσουν το χώρο γραφείων που καταλαμβάνουν, ενώ ο κόσμος δεν θα θέλει να χάσει την ευκολία του online shopping και του streaming.

Επομένως, η επιθυμία για πιο ευρύχωρα σπίτια σε καλύτερες τοποθεσίες θα επιμείνει, καθώς η κατοικία γίνεται το κέντρο της ζωής. «Αυτό αναμένεται να αυξήσει την προθυμία του κόσμου να επενδύσει σε κατοικίες. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι δαπάνες της στέγασης θα είναι αυξημένες σε μόνιμη βάση, σε βάρος άλλων τομέων της κατανάλωσης, όπως η αναψυχή και τα ταξίδια», σημειώνει η DZ Bank.

Παρόλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης των τιμών αναμένεται να επιβραδυνθεί, με τη γερμανική τράπεζα να εκτιμά, πάντως, ότι το ενδεχόμενο πτώσης των αγορών κατοικίας είναι λιγότερο πιθανό. «Ωστόσο, με τις υψηλές αποτιμήσεις των ακινήτων να στηρίζονται στα χαμηλά επιτόκια, οι αγορές είναι όλο και πιο ευάλωτες σε μία διόρθωση», καταλήγει η DZ Bank.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News