Business & Finance Τρίτη 25/05/2021, 21:47
REAL ESTATE

«Φωτιά» θα πάρουν φέτος οι διεθνείς τιμές στέγης – Πού αυξάνονται

«Φωτιά» θα πάρουν φέτος οι διεθνείς τιμές στέγης – Πού αυξάνονται

Στα ύψη αναμένεται να εκτιναχθούν εφέτος οι τιμές στέγης στις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη χάρη στα τεράστια δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης, όπως προβλέπουν οικονομολόγοι που συμμετείχαν στο poll του Reuters από τις 11 έως τις 24 Μαίου. Οι τιμές στέγης σε ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία και Ντουμπάι αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική άνοδο συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, ξεπερνώντας τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και των τιμών καταναλωτή. 

Εκτός από την επιτάχυνση των εμβολιασμών, την ανάκαμψη των οικονομιών και τα χαμηλά επιτόκια των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, στην ανοδική ώθηση των τιμών έχουν συμβάλει και η περιορισμένη προσφορά σε κατοικίες σε αντίθεση με την αυξημένη ζήτηση, ειδικά για μονοκατοικίες. Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο και για τις τιμές χώρων γραφείων, καθώς η πλειοψηφία των οικονομολόγων προβλέπει μείωση, γεγονός που έχει να κάνει με την εξ αποστάσεως εργασία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί σημαντικά η διαθεσιμότητα σε χώρους γραφείων την προσεχή πενταετία. 

Οι φετινές αυξήσεις στις τιμές στέγης αναμένεται να είναι σε διψήφιο ποσοστό, ενώ η άνοδος θα συνεχιστεί και τα επόμενα δύο έτη, αν και σε χαμηλότερο ρυθμό, από 3% έως 6%. Για τον Καναδά, προβλέπεται για φέτος αύξηση 15%, για τις ΗΠΑ 10,6%, για την Αυστραλία 10,5%, για τη Βρετανία 5%, ενώ για το Ντουμπάι 1%. Μάλιστα για το τελευταίο, πρόκειται για την πρώτη ετήσια άνοδο εδώ και έξι χρόνια. 

Στις ΗΠΑ, οι τιμές μονοκατοικιών σε 20 μητροπόλεις γνώρισαν το Μάρτιο σε ετήσια βάση την ισχυρότερη άνοδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των επτά ετών, σύμφωνα με στοιχεία της S&P/Case Shiller. Στη διάρκεια του 12μήνου έως το Μάρτιο, αυξήθηκαν 13,3%, στη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το Δεκέμβριο του 2005. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News