Business & Finance Τρίτη 1/12/2020, 16:17
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Γερμανία: Υπό τη δαμόκλειο σπάθη του «λουκέτου» το 15% των επιχειρήσεων

Προς ύφεση 1% στο δ' τρίμηνο

Γερμανία: Υπό τη δαμόκλειο σπάθη του «λουκέτου» το 15% των επιχειρήσεων

Εκτεταμένες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στη γερμανική οικονομία, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη του «λουκέτου». Άλλωστε, τα περιοριστικά μέτρα έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην πορεία του ΑΕΠ, παρά τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης του Βερολίνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, το 15% των επιχειρήσεων παραδέχεται ότι η βιωσιμότητά του απειλείται από την Covid-19. Παρότι το συγκεκριμένο ποσοστό είναι μειωμένο κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο, οι ανησυχίες για το μέλλον του γερμανικού επιχειρείν παραμένουν επί τάπητος.

Μάλιστα, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανησυχίας παρατηρούνται στους κλάδους, οι οποίοι έχουν δεχθεί και το ισχυρότερο πλήγμα από τον ιό, δηλαδή τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, οι tour operators, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1% στο δ’ τρίμηνο του 2020, έναντι ισχυρής ανάκαμψης 8,5% στο γ’ τρίμηνο και βαθιάς ύφεσης 9,8% στο β’ τρίμηνο του έτους.

«Μια σημαντική και πιο μόνιμη οικονομική ανάκαμψη μπορεί να καταστεί εφικτή μετά το β’ τρίμηνο του 2021, όταν οι πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και οι προοπτικές του εμβολίου θα καταστήσουν ευκολότερη τη ζωή για τα μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού» σχολιάζει η Union Investment. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση του μερικού lockdown έως τις 20 Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και υπηρεσίες διασκέδασης παραμένουν κλειστές. Αντίθετα, τα καταστήματα λιανικής και τα σχολεία συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News