Business & Finance Τρίτη 1/12/2020, 15:24
BUSINESS & FINANCE

Ισπανία: Κίνδυνος χρεοκοπίας για το 1/5 των επιχειρήσεων

Έρευνα της ισπανικής κεντρικής τράπεζας

Ισπανία: Κίνδυνος χρεοκοπίας για το 1/5 των επιχειρήσεων

Υπό τον κίνδυνο της χρεοκοπίας βρίσκεται σχεδόν το 1/5 των ισπανικών επιχειρήσεων, όπως προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα της χώρας, εν μέσω των βαθύτατων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ειδική έρευνα της ιβηρικής τράπεζας για τον τελευταίο μήνα του 2020, το 19% των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα καταστεί αφερέγγυο στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων, ενώ το 10% θα αποδειχθεί «μη βιώσιμο». 

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε στην επέκταση κατά έξι μήνες -έως τον Ιούνιο του 2021- του προγράμματος κρατικής στήριξης των τραπεζικών δανείων, ύψους 140 δισεκατομμυριών ευρώ, σε μια προσπάθεια αποφυγής ενός νέου κύματος χρεοκοπιών. 

Η υπουργός Οικονομίας, Νάντια Καλβίνο, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο, εξήγησε ότι στο κρατικό πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όσες εταιρείες δεν είχαν μέχρι πρότινος ληξιπρόσθεμες οφειλές. 

«Τα μέτρα στοχεύουν στην αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων αφερεγγυότητας, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν βιώσιμες εταιρείες στο “λουκέτο”» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

Με σχεδόν 1,5 εκατομμύρια κρούσματα και 41.253 θανάτους, η Ισπανία συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από τον κορωνοϊό.

Πρόσφατα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) γνωστοποίησε ότι η ιβηρική χώρα διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό κρατικά εγγυημένων δανείων απ’ όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News