Business & Finance Παρασκευή 30/10/2020, 09:32
BUSINESS & FINANCE

«Κραυγή αγωνίας» από τις γερμανικές επιχειρήσεις μετά το μερικό lockdown

«Κραυγή αγωνίας» από τις γερμανικές επιχειρήσεις μετά το μερικό lockdown

Η απόφαση για μερικό lockdown εξοργίζει τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού στη Γερμανία, την ώρα που οικονομικά ινστιτούτα εκτιμούν ότι ένα, εκτός ελέγχου, δεύτερο κύμα πανδημίας θα έπληττε ακόμα περισσότερο την οικονομία.

«Το νέο λουκέτο στην εστίαση είναι τραγικό λάθος», υπογραμμίζουν σε επιστολή τους προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τους τοπικούς πρωθυπουργούς 30 κορυφαίοι εκπρόσωποι της γερμανικής γαστρονομίας. Οι εκπρόσωποι τονίζουν ότι εστιατόρια και καφέ στη Γερμανία εφαρμόζουν ήδη αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες και ότι ουδέποτε η γαστρονομία υπήρξε τους τελευταίους μήνες εστία μετάδοσης. Προειδοποιούν μάλιστα ότι όταν ο κόσμος σταματήσει να βγαίνει για φαγητό ή καφέ θα στραφεί σε σπίτια φίλων και γνωστών, τα οποία, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν θα μετατραπούν σε εστίες μετάδοσης ή και υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Εστίασης Dehoga Γκίντο Τσέλικ διαμαρτύρεται λέγοντας ότι «δεν μπορεί πάντα εμείς να πληρώνουμε τα σπασμένα». Υπενθυμίζει ότι το 30% των 245.000 ξενοδοχείων και εστιατορίων απειλούνται πλέον με χρεοκοπία και ζητά από τις αρμόδιες αρχές να αποζημιώσουν άμεσα όσους πλήττονται από το μερικό lockdown.

Δραματική κρίνεται η κατάσταση και στον τομέα του τουρισμού. Η Γερμανική Τουριστική Ομοσπονδία αναμένει το διάστημα Μαρτίου-Δεκεμβρίου ζημιές πάνω  από 28 δισεκατομμύρια ευρώ σε ταξιδιωτικά γραφεία και διοργανωτές ταξιδιών. Πρόκειται για μείωση 80% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το μερικό lockdown εκπρόσωποι του γερμανικού τουρισμού πραγματοποίησαν την Τετάρτη από κοινού με εργαζόμενους στοn πολιτισμό διαδήλωση στο Βερολίνο. Ας σημειωθεί ότι στοn γερμανικό τουριστικό τομέα απασχολούνται σήμερα 1,5 εκατομμύριo εργαζόμενοι και πως είναι ο έκτος σε ισχύ οικονομικός τομέας στη χώρα.

«Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν»

Για τις αρνητικές επιπτώσεις ενός lockdown προειδοποιεί και η γερμανική Ομοσπονδία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Σε ανακοίνωση τονίζει ότι «το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αντέχει άλλο lockdown» και ότι «δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν». Από τη πλευρά τους εκπρόσωποι των εργοδοτών αντιπροτείνουν στη κυβέρνηση, τα όποια περιοριστικά μέτρα να επικεντρωθούν στην ιδιωτική ζωή των πολιτών και όχι τις επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι το πρώτο lockdown στοίχισε, παρά το μειωμένο ωράριο εργασίας σε πολλές εταιρίες,περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας και μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η σημαντική διαφορά του δεύτερου από το πρώτο lockdown στη Γερμανία είναι ότι αυτή τη φορά βιομηχανίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά τηρώντας τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες. Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δεσμεύθηκε να αποζημιώσει μέχρι και το 75% του χαμένου τζίρου εταιριών που πλήττονται ιδιαίτερα από τα νέα μέτρα.

«Το μερικό lockdown προστατεύει συνολικά την οικονομία»

Την ίδια ώρα κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η απόφαση για μερικό lockdown ισορροπεί μεταξύ αναγκαίων μέτρων περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας και διασφάλισης απρόσκοπτης λειτουργίας σημαντικών οικονομικών κλάδων. «Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη όσο η πανδημία δεν βρίσκεται υπό έλεγχο», δηλώνει ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου Ifo Κλέμενς Φουστ στην εφημερίδα Handelsblatt.

Παρόμοια άποψη διατυπώνει ο ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας DIW Μαρσέλ Φράτσερ τονίζοντας ότι «τη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία της χώρας προκαλεί ένα δεύτερο, ανεξέλεγκτο κύμα πανδημίας και όχι στοχευμένα περιοριστικά μέτρα της δημόσιας ζωής. Το μερικό λοκντάουν θα πλήξει ορισμένους κλάδους, αλλά θα προστατέψει τη γερμανική οικονομία στο σύνολό της».

Την ίδια στιγμή ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θέτει σε κίνδυνο τη διαφαινόμενη ανάπτυξη στη Γερμανία. Το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας IW προβλέπει ότι ένα λοκντάουν συγκεκριμένης διάρκειας θα προκαλέσει σημαντικές οικονομικές απώλειες, οι οποίες ωστόσο θα είναι μικρότερες από εκείνες που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ δηλώνει ότι «η οικονομία δεν είναι λάμπα, που ανάβει και σβήνει, χωρίς να προκαλείται ζημιά». Εκτιμά ότι τα κυβερνητικά μέτρα θα παγώσουν την ανάπτυξη, η οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα όπως και στο τρίτο τρίμηνο του 2020. Ο Γερμανός οικονομολόγος θεωρεί ότι παρά το γεγονός ότι δεν πλήττονται άμεσα από το lockdown η βιομηχανία και το εμπόριο θα υποστούν σημαντικές ζημιές, μιας και τα νέα μέτρα εντείνουν την γενικότερη ανησυχία και μάλιστα τη στιγμή που χώρες του εξωτερικού λαμβάνουν και εκείνες αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News