Business & Finance Τετάρτη 19/05/2021, 21:45
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Fed: «Ανοικτή» σε μελλοντική συζήτηση για σταδιακή άρση των μέτρων

Fed: «Ανοικτή» σε μελλοντική συζήτηση για σταδιακή άρση των μέτρων

Επιφυλακτικά αισιόδοξοι για την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ εμφανίστηκαν οι αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίαση του Απριλίου, με ορισμένους να σηματοδοτούν ότι θα ήταν ανοιχτοί σε μια συζήτηση για τον περιορισμό του μαζικού προγράμματος αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας «κάποια στιγμή».

«Ένας αριθμός αξιωματούχων επισήμανε ότι εάν η οικονομία συνεχίσει να παρουσιάζει εντυπωσιακή πρόοδο προς τους στόχους της κεντρικής τράπεζας, ενδεχομένως η κατάλληλη προσέγγιση θα ήταν κάποια στιγμή στις επόμενες συνεδριάσεις να αρχίσει η συζήτηση για ένα σχέδιο προσαρμογής του ρυθμού των αγορών ενεργητικού», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Απριλίου και δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. 

«Αρκετοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος έως ότου η οικονομία καταφέρει να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο ως προς το στόχο για μέγιστη απασχόληση και σταθερότητα των τιμών», αναφέρουν τα πρακτικά. 

Στη συνεδρίαση του Απριλίου, η Φέντεραλ Ριζέρβ κράτησε τα επιτόκια της στα ιστορικά τους χαμηλά κοντά στο μηδέν και το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων στα 120 δισ. δολάρια. 

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι της Fed υπογράμμισαν ότι η αύξηση της ζήτησης σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στην αλυσίδα προσφοράς πιθανόν να ωθήσουν τις τιμές καταναλωτή πάνω από το 2% σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Κάποιοι αξιωματούχοι ωστόσο θεωρούν ότι οι ελλείψεις ενδεχομένως να μην αντιμετωπιστούν σύντομα και ως εκ τούτου οι παράγοντες αυτοί θα συνεχίσουν να ασκούν ανοδικές πιέσεις και μετά το τέλος του 2021. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News