Business & Finance Παρασκευή 9/04/2021, 11:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ΗΠΑ βάζουν στη μαύρη λίστα τις κινεζικές εταιρείες των supercomputers

Οι ΗΠΑ βάζουν στη μαύρη λίστα τις κινεζικές εταιρείες των supercomputers

Στην πρώτη δυναμική κίνησή της με στόχο να μπλοκάρει την απόκτηση αμερικανικής τεχνολογίας από την Κίνα προχώρησε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Έβαλε στην μαύρη λίστα τρεις επιχειρήσεις και τέσσερα παραρτήματα του National Supercomputing Center, απαγορεύοντας έτσι στις αμερικανικές επιχειρήσεις να πουλήσουν σε αυτές τις επιχειρήσεις τεχνολογία χωρίς να έχουν πρώτα λάβει έγκριση από τις αρχές. 

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες εμπλέκονται στην κατασκευή supercomputers για τον κινεζικό στρατό και ουσιαστικά υπηρετούν την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής. Οι ομάδες που βαρύνονται με κυρώσεις είναι βασικοί παίχτες στο σχέδιο του Πεκίνου για αυτονομία στον τομέα των μικροτσίπ. 

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε επίσης θέσει στο στόχαστρο δεκάδες κινεζικές εταιρείες που υποπτευόταν για χρήση αμερικανικής τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς του Πεκίνου ή για κατασκοπεία για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της Huawei. 

Η «μαύρη λίστα» πάντως αν και απαγορεύει σε επιχειρήσεις με έδρα τις ΗΠΑ να προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα στις κινεζικές εταιρείες, δεν απαγορεύει την πώληση προϊόντων που κατασκευάζονται σε εγκαταστάσεις εκτός ΗΠΑ. Κάπως έτσι η ταϊβανέζικη TSMC έχει καταστεί ο μεγαλύτερος προμηθευτής ημιαγωγών στον κόσμο.

Τι είναι οι supercomputers

Οι supercomputers έχουν αισθητά υψηλότερα επίπεδα απόδοσης σε σύγκριση με τους υπολογιστές γενικής χρήσης και μπορούν να κάνουν δισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Για την κατασκευή τους χρειάζεται η διασύνδεση χιλιάδων μικροεπεξεργαστών.

Χρησιμοποιούνται σε μία ευρύτατη γκάμα δραστηριοτήτων από την πρόβλεψη του καιρού και των κλιματικών τάσεων, έως την προσομοίωση πυρηνικών δοκιμών και την φαρμακευτική έρευνα. 

Είναι επίσης αναγκαίοι στην ανάπτυξη προηγμένων οπλικών συστημάτων, όπως οι πύραυλοι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News