Business & Finance Δευτέρα 10/05/2021, 13:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαλαισία: Αγωγή κατά JPMorgan και Deutsche για το μέγα σκάνδαλο του 1MDB

Μαλαισία: Αγωγή κατά JPMorgan και Deutsche για το μέγα σκάνδαλο του 1MDB

Αγωγή κατά διάφορων οργανισμών, μεταξύ των οποίων φέρονται να είναι και οι επενδυτικές τράπεζες JPMorgan Chase και Deutsche Bank, κατέθεσε το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας, 1MDB, για το μεγάλο σκάνδαλο των 23 δισ. δολαρίων. 

Το επενδυτικό ταμείο έχει καταθέσει 6 αγωγές κατά εννέα οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένων δύο ξένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, καθώς και κατά 25 ατόμων για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση και απάτη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Μαλαισίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται ανώνυμη πηγή, οι δύο χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί είναι η JPMorgan και η Deutsche Bank. 

Η JPMorgan αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Deutsche Bank απάντησε ότι δεν της έχουν επιδοθεί νομικά έγγραφα ούτε γνωρίζει για τις συγκεκριμένες ενέργειες του 1MDB. 

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Goldman Sachs παραδέχθηκε τον ρόλο στο πολύκροτο σκάνδαλο, για το οποίο έχουν ανοίξει έρευνες διεθνώς. Φέτος τον Μάρτιο η Deloitte κατέληξε επίσης σε διακανονισμό ύψους 324 εκατ. ρίνγκιτ (80 εκατ. δολαρίων) με τις μαλαισιανές αρχές για τις παραλείψεις στους οικονομικούς ελέγχους του 1MDB την περίοδο 2011 – 2014. 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, έχιε καταδικαστεί σε ποινή κάθαρξης 12 ετών για το σκάνδαλο που σήμανε και την πτώση της κυβέρνησής του στο 2018. Έχει ασκήσει έφεση, η οποία εκδικάζεται αυτό το διάστημα.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News