Business & Finance Πέμπτη 22/04/2021, 16:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ντράγκι γυρίζει την πλάτη στα κινεζικά κεφάλαια

Ο Ντράγκι γυρίζει την πλάτη στα κινεζικά κεφάλαια

Έχοντας στη διάθεσή του περί τα 200 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Μάριο Ντράγκι εντείνει την προσπάθεια να σταματήσει την επέλαση ξένων εταιρειών και ειδικά κινεζικών στην Ιταλία. 

Πολύ πρόσφατα ένωσε δυνάμεις με τη Γαλλία προκειμένου να μπλοκάρουν την πώληση της γαλλικής μονάδας της ιταλικής εταιρείας φορτηγών Iveco στην κινεζική FAW Group. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg η συνεννόηση έγινε σε ένα ταξίδι του Γάλλο υπουργού Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ στη Ρώμη τον περασμένο Μάρτιο. Όταν το deal με τη FAW κατέρρευσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Γάλλος υπουργός έσπευσε να πανηγυρίσει στο Twitter τονίζοντας ότι το σχέδιο απειλούσε την ανεξαρτησία της βιομηχανίας. 

Παράλληλα ο Ντράγκι μπλόκαρε την προσφορά εξαγοράς της κινεζικής Shenzhen Invenland Holdings Co. για την ιταλική εταιρεία ημιαγωγών LPE.  

H Ιταλία κάνει απότομη στροφή από μία άκρως φιλοκινεζική στάση που την είχε οδηγήσει σε ένταξη στο άκρως φιλόδοξο σχέδιο του Πεκίνου «Μία Ζώνη – Ένας Δρόμος», που χαρακτηρίζεται συχνά ως ο νέος δρόμος του Μεταξιού. Η κίνηση αυτή είχε επικριθεί τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από Ευρωπαίους συμμάχους. Ο Ντράγκι θεωρεί πως η χώρα πρέπει να αποδεσμευθεί από τον «δράκο» και να επιδιώξει ενίσχυση των διατλαντικών σχέσων. 

Ο Ντράγκι μπορεί να ποντάρει σε γαλλική στήριξη. Ήδη και πριν από την πανδημία ο Εμανουέλ Μακρόν είχε φροντίσει να σηκώσει «τείχος» στις εξαγορές γαλλικών επιχειρήσεων από κινεζικές και άλλες εταιρείες τρίτων χωρών, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες έχει λάβει και η Γερμανία, παρά τους ισχυρότατους εμπορικούς δεσμούς της με την Κίνα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News