Business & Finance Τετάρτη 21/04/2021, 20:08
Ε.Ε. - ΙΝΔΙΑ

Συνεργασία Ε.Ε. και Ινδίας σε υποδομές ως αντίβαρο στην Κίνα

Συνεργασία Ε.Ε. και Ινδίας σε υποδομές ως αντίβαρο στην Κίνα

Την Ινδία προσεγγίζει τώρα η Ε.Ε. με σκοπό την από κοινού κατασκευή προγραμμάτων υποδομών σε ολόκληρο τον κόσμο ως αντίβαρο στην πρωτοβουλία της Κίνας »Ενας Δρόμος Μία Ζώνη». Το σχέδιο που αφορά την κοινή συνεργασία σε μία σειρά από τομείς, όπως ενέργεια, ψηφιακός μετασχηματισμός και μεταφορές, φιλοδοξεί να προσφέρει καλύτερες νομικές προδιαγραφές και λιγότερο χρέος συγκριτικά με την πρωτοβουλία της Κίνας, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι. 

Η πρωτοβουλία αυτή, την οποία Ε.Ε. και Ινδία θα ανακοινώσουν επίσημα στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήσουν στις 8 Μαίου, λαμβάνει χώρα καθώς οι ΗΠΑ έχουν προβεί και αυτές σε αντίστοιχες ενέργειες για να αντισταθμίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας. Παρότι το εν λόγω σχέδιο δεν προβάλεται ως μία συμμαχία κατά του Πεκίνου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία προσπάθεια να προσφερθούν εναλλακτικές στην επιρροή της Κίνας σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Ακόμη απομένει να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα, όπως από πού θα αντληθούν τα κεφάλαια και ο τρόπος χρηματοδότησης των υποδομών. 

Η κοινή προσπάθεια Ε.Ε. – Ινδίας θα αφορά προγράμματα στα δικά τους εδάφη, πρωτοβουλίες σε τρίτες χώρες και διαμόρφωση προδιαγραφών σε τομείς, όπως χρηματοοικονομική βιωσιμότητα, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι. Ακόμη ένα πεδίο δραστηριοτήτων θα είναι η βελτίωση της συνεργασίας στην έρευνα και στην καινοτομία. 

Η Ε.Ε. επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ινδία, υποστηρίζοντας ότι τα σχέδιά της για ένωση της Ευρώπης με την Ασία βασίζονται σε μία «πλατφόρμα ανοικτή για συνεργασία με όλες τις πλευρές, χωρίς να απευθύνεται σε κάποια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή».

Η συνεργασία αυτή λαμβάνει χώρα τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φιλοδοξεί να δημουργήσει συμμαχίες με διάφορες χώρες για να αντισταθμίσει την επεκτατική δύναμη της Κίνας. Το Μάρτιο, ο Μπάιντεν πρότεινε στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να δρομολογηθεί μία προσπάθεια για δημιουργία προγραμμάτων υποδομών ως αντιστάθμισμα στην εμπορική συμφωνία της Κίνας με άλλες χώρες της Ασίας. Η πρωτοβουλία που θα συζητηθεί στη σύνοδο του G7 τον Ιούνιο, περιλαμβάνει και άλλες χώρες όμως Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Καναδά, ενώ έχουν προσκληθεί η Ινδία, η Αυστραλία και η Ν.Κορέα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News