Business & Finance Τρίτη 30/03/2021, 20:10
ΤΟΥΡΚΙΑ

Eκτίναξη του πληθωρισμού στην Τουρκία στο 18% «βλέπει» η Goldman Sachs

Eκτίναξη του πληθωρισμού στην Τουρκία στο 18% «βλέπει» η Goldman Sachs

Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 18% τον Απρίλιο προβλέπει η Goldman Sachs στην Τουρκία για να υποχωρήσει μόνο στο 15% έως το τέλος του έτους, από τη στιγμή που η αποπομπή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας πυροδότησε νέο γύρο ρευστοποιήσεων της τουρκικής λίρας, επαναφέροντας την αβεβαιότητα στους κύκλους των επενδυτών. 

Η Goldman Sachs, η οποία είχε πριν από λίγο καιρό προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε στο 12,5% στα τέλη του 2021, εκτιμά τώρα ότι ο νέος δοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτζιόγλου δεν θα καταφέρει να μειώσει τα επιτόκια έως το τέταρτο τρίμηνο, λαμβάνοντας υπόψιν την πτώση της λίρας κατά 13% από τις 20 Μαρτίου, οπότε και ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα. 

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναθεώρησε επίσης πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας στο 3,5% από 5,5% για το 2021. Παράλληλα, κάνει τώρα λόγο για έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 1,5% του ΑΕΠ από 3,5% που είχε προβλέψει αρχικά.  

«Ο βασικός κίνδυνος είναι στην περίπτωση που οι αρχές προσπαθήσουν να προωθήσουν την ανάπτυξη με πρόωρες επιτοκιακές μειώσεις ή με αύξηση της χορήγησης δανείων», αναφέρει μεταξύ άλλων η Goldman Sachs. 

Λίγο ενωρίτερα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτζιόγλου δήλωσε ότι τα σημερινά υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού απαιτούν αυστηρή νομισματική πολιτική, δεσμευόμενος να διατηρήσει τα επιτόκια πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού, έως ότου υπάρξει μία σαφή ένδειξη ότι έχει αρχίσει η πορεία αποκλιμάκωσής του. 

Τα σχόλιά του βοήθησαν μεν να περιοριστούν οι απότομες απώλειες της τουρκικής λίρας, που κατέγραφε πτώση κοντά 3% έναντι του δολαρίου, όμως έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News