Business & Finance Δευτέρα 29/03/2021, 15:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Επικίνδυνη η αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη από τον «ανορθόδοξο» Ερντογάν

Fitch: Επικίνδυνη η αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη από τον «ανορθόδοξο» Ερντογάν

Η ανορδόδοξη λογική που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έφερε την αλλαγή ηγεσίας στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, διά στόματος επικεφαλής οικονομολόγου του, συμπληρώνοντας ότι η αντικατάστασή του Νασί Αγκμπάλ μετά από λιγότερο από πέντε μήνες ήταν πολύ πρόωρη.

Όπως αναφέρει στο Reuters ο Ντάγκλας Ουίνσλοου επικεφαλής της ομάδας του οίκου που καλύπτει την Τουρκία, η λογική του Ερντογάν ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν άνοδο του πληθωρισμού, ήταν ο λόγος για την απρόσμενη αντικατάσταση του Αγκμπάλ με τον Σαχάπ Καβτσιόγλου, ενώ πλέον παραμονεύει ο κίνδυνος να η κεντρική τράπεζα να ακολουθήσει μια πιο χαλαρή και ανορθόδοξη νομισματική πολιτική στο διάστημα των επόμενων μηνών. Άλλωστε ο Καβτσιόγλου ήταν από εκείνους που επέκριναν την αύξηση των επιτοκίων από το 10% στο 19% στο διάστημα της θητείας του Αγκμπάλ, συμπλέοντας με τον Τούρκο πρόεδρο ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν αύξηση του πληθωρισμού. 

«Η πιο σαφής επίπτωση είναι ότι ενισχύει την αντίθεση του Ερντογάν στα υψηλά επιτόκια ως μέρος των ανορθόδοξων απόψεών του σχετικά με τη σύνδεσή τους με τον πληθωρισμό, βλάπτοντας περαιτέρω την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει ο Ουίνσλοου.

«Δεν περιμέναμε μια τέτοια κίνηση τόσο νωρίς λόγω της προηγούμενης σχέσης του Αγκμπάλ με τον πρόεδρο Ερντογάν, αλλά και από το γεγονός ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο, υπήρξε κάποια μερική ανάκαμψη και σταθεροποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων», συμπληρώνει.

Ο οίκος Fitch βαθμολογεί με ΒΒ- και σταθερές προοπτικές την Τουρκία (βαθμολογία που είναι εκτός της επενδυτικής διαβάθμισης, κοινώς στην κατηγορία «junk») και σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα, εξέπεμψε σήμα κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η αλλαγή στην ηγεσία της Τράπεζας της Τουρκίας, ενδεχομένως να προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού και να προκαλέσει περισσότερους εξωτερικούς χρηματοπιστωτικούς κινδύνους. Σε παρόμοια αξιολόγηση έχουν προβεί και οι άλλοι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, μετά την τέταρτη αντικατάσταση κεντρικού τραπεζίτη σε διάστημα δύο ετών. 

Σήμερα ωστόσο ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, φρόντισε να εφησυχάσει τις ανησυχίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καθώς δεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια άμεση μείωση των επιτοκίων. 

«Δεν εγκρίνω καμιά προκαθορισμένη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με την οποία τον Απρίλιο ή τους επόμενους μήνες θα έρθει μια μείωση των επιτοκίων», δήλωσε ο Σαχάπ Καβτσιόγλου. Επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι παραμένει ο στόχος για πληθωρισμό στο 5%, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δομικά θέματα που επηρεάζουν τον πληθωρισμό και πως πολιτικές που έχουν στόχο να μειώσουν τις υψηλές και ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και του κλάδου των υπηρεσιών, καθίστανται περισσότερο σημαντικές. 

Οι δηλώσεις αυτές του Καβτσιόγλου πάντως δεν έδειξαν να βοηθούν την τουρκική λίρα, καθώς σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί περί του 0,30% στο 8,1590, μετά τις απώλειες σχεδόν 10% της περασμένης εβδομάδας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News