Business & Finance Παρασκευή 26/03/2021, 22:30
ΤΟΥΡΚΙΑ

Εξακολουθεί να κλυδωνίζεται η τουρκική λίρα

Εξακολουθεί να κλυδωνίζεται η τουρκική λίρα

Πτώση 2% κατέγραψε σήμερα η τουρκική λίρα, μετά τις αλλαγές σε επίπεδο ανώτατης διοίκησης στην κρατική τράπεζα Ziraat και στον όμιλο διαχείρισης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, λίγες μόλις ημέρες μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας. 

Η λίρα υποχώρησε στο 8,09 έναντι του δολαρίου, έχοντας απωλέσει περίπου 10% της αξίας της μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να «ξηλώσει» τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Νατσί Ακμπάλ το προηγούμενο Σάββατο. Ο Αγκμπάλ, που αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 19% προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται στο 16%, αντικαταστάθηκε από τον Σαχάπ Καβτζίογλου, που θεωρείται ένθερμος υποστηρικτικής της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, την οποία πρεσβεύει και ο Ερντογάν. 

Η Capital Economics προβλέπει μείωση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα για να επακολουθήσουν όμως και άλλες επιτοκιακές μεώσεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Επίσης, προβλέπει ότι η λίρα θα διολισθήσει στο 9,5 έναντι του δολαρίου έως το τέλος του έτους. Ο Καβτζίογλου, στις πρώτες του δηλώσεις, είπε ότι βασικός στόχος παραμένει η μείωση του πληθωρισμού αποκλείοντας ότι θα γίνει εκτός προγράμματος συνεδρίαση από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Η επόμενη συνεδρίαση έχει καθοριστεί για τις 15 Απριλίου.

Την ίδια στιγμή, νέος διευθύνων σύμβουλος της Ziraat Bank αναλαμβάνει ο Αλπασλάν Κακάρ, αντικαθιστώντας τον Χουσείν Αϊντίν, που ήταν και πρόεδρος της Ενωσης Τουρκικών Τραπεζών. Στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, πηγές αναφέρουν ότι νέος διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει ο Κορκμάζ Εργκούν που θα αντικαταστήσει τον Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρωην ανώτατο στέλεχος της Halkbank, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν. 

Οι τουρκικές μετοχές υποχώρησαν περισσότερο από 10% αυτή την εβδομάδα, με το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να καταγράφει σήμερα απώλειες 1%. Οι επενδυτές ρευστοποίησαν περίπου 30 εκατ.δολάρια από ομολογιακά αμοιβαία σε λίρα στη διάρκεια του πενθημέρου έως τις 24 Μαρτίου, στις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες ρευστοποιήσεις στη διάρκεια του 2021 στην προοπτική μείωσης των επιτοκίων.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News