Business & Finance Τετάρτη 24/03/2021, 18:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για διαγραφή των κινεζικών εταιρειών από τις αγορές των ΗΠΑ

Ανοίγει ο δρόμος για διαγραφή των κινεζικών εταιρειών από τις αγορές των ΗΠΑ

Παρά την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ οι εντάσεις με την Κίνα καλά κρατούν, καθώς οι δυο πλευρές δείχνουν διατεθειμένες να παραμείνουν προσηλωμένες σε αποφάσεις που έχουν εξαγγείλει στα πλαίσια του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο. 

Αυτή τη φορά οι ΗΠΑ να «ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά», καθώς όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Reuters, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ανακοίνωσε ότι έχει υιοθετήσει τους κανονισμούς που θέσπισε το Κογκρέσο, με τους οποίους ανοίγει ο δρόμος να διαγραφούν από τις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ οι κινεζικές εταιρείες, οι οποίες δεν συγχρονίζονται με τους κανόνες συμμόρφωσης. 

Ο σχετικός νόμος που υπεγράφη από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Δεκέμβριο, στοχεύει στην απομάκρυνση των κινεζικών εταιρειών από τα αμερικανικά χρηματιστήρια, εάν δεν συμμορφώνονται με τα ελεγκτικά πρότυπα για τρία διαδοχικά χρόνια. Ενώ ισχύει για τις εταιρείες από οποιαδήποτε χώρα, επί της ουσίας οι κανονισμοί στοχεύουν εταιρείες, όπως η Alibaba, η Pinduoduo και η PetroChina.

Οι ρυθμίσεις αυτές είναι απόρροια των μακροχρόνιων ανησυχιών σχετικά με την αδυναμία της SEC να ελέγξει σωστά τις κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Πεκίνο, επικαλούμενο ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, δεν είναι πρόθυμο να επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές του εξωτερικού να επιθεωρούν τις κινεζικές λογιστικές εταιρείες που ελέγχουν αυτές τις επιχειρήσεις.

Οι κυβερνώντες ανησυχούν επίσης ότι οι Αμερικανοί επενδυτές κινδυνεύουν από την έκθεσή τους σε κινεζικές εταιρείες που δεν ακολουθούν τα ίδια πρότυπα με τις εγχώριες εταιρείες. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες εμφανίζονται σκεπτικοί, υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές ενδεχομένως να καθίστανται αποτελεσματικά χρηματοδοτικά εργαλεία στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι τροποποιήσεις θα απαιτούν από τις εταιρείες να αποδείξουν ότι δεν ανήκουν ή ελέγχονται από οντότητα αλλοδαπής κυβέρνησης και θα απαιτούν επίσης γνωστοποιήσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις και την κυβερνητική επιρροή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της SEC.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News