Business & Finance Τρίτη 2/03/2021, 22:30
ΜΕΤΑΛΛΑ

Oι σπάνιες γαίες της Γροιλανδίας πεδίο αντιπαράθεσης Δύσης – Κίνας

Oι σπάνιες γαίες της Γροιλανδίας πεδίο αντιπαράθεσης Δύσης – Κίνας

Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί στον πλανήτη, διαθέτει τεράστιες ποσότητες σπάνιων γαιών, το μέταλλο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή σούπερ ισχυρών μαγνητών για τον εξοπλισμό ενέργειας, όπως ανεμογεννήτριες, καθώς και ηλεκτρικών οχημάτων, αεροσκαφών και αμυντικά συστήματα.

Το μέταλλο είναι άφθονο σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως η διαδικασία εξόρυξής του είναι δύσκολη, πολύ περισσότερο για τις ΗΠΑ η οποία έχασε την κυρίαρχη θέση που κατείχε στο συγκεκριμένο τομέα από την Κίνα πριν από 20 χρόνια. Τώρα, δύο εταιρείες εξόρυξης μετάλλων με έδρα την Αυστραλία – η μία αναζητά χρηματοδότηση στις ΗΠΑ και η άλλη ελέγχεται εν μέρει από κινεζική κρατική εταιρεία – προσπαθούν να εξασφαλίσουν την έγκριση για να αρχίσουν εξορύξεις στο μεγαλύτερο κοίτασμα του πλανήτη σε σπάνιες γαίες που υπάρχει στη Γροιλανδία. Οι δύο εταιρείες υπολογίζουν το κόστος των εργασιών εξόρυξης γύρω στα 500 εκατ.δολάρια.

Το θέμα όμως προκύπτει μετά την εξόρυξη. Οι εταιρείες θα πρέπει να στείλουν την πρώτη ύλη για επεξεργασία, μία δραστηριότητα στην οποία κυριαρχεί η Κίνα. Το μοναδικό άλλο μεταλείο σπάνιων γαιών που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ – στο Mountain Pass της Καλιφόρνιας – ελέγχεται εν μέρει από κινεζική κρατική εταιρεία που στέλνει το μέταλλο που εξορύσσεται στην Κίνα για επεξεργασία. Το σκηνικό αυτό καταδεικνύει πόσο δύσκολο είναι για τη Δύση να «σπάσει» το μονοπώλιο της Κίνας στην παραγωγή αυτής της τόσο σημαντικής πρώτης ύλης. Πέρυσι, η Κίνα παρήγαγε το 90% των σπάνιων γαιών που χρησιμοποιήθηκαν στη βιομηχανία, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων που εδρεύει στο Τορόντο Adamas Intelligence.

Οι σπάνιες γαίες της Γροιλανδίας αποτελούν μία ευκαιρία για την Αμερική και την Ευρώπη να ανακτήσουν τον έλεγχο αυτής της στρατηγικής πρώτης ύλης από την Κίνα. Η τιμή των σπάνιων γαιών έχει εκτιναχθεί στα ύψη, εν μέσω της ολοένα και μεγαλύτερης ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα αλλά και των ανησυχιών ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να περιορίσει ή και να σταματήσει τις πωλήσεις. 

Ωθηση σε αυτή την προσπάθεια απεξάρτησης από την Κίνα θα μπορούσε να δώσει και το γεγονός ότι τα αποθέματα σπάνιων γαιών της Γροιλανδίας, παρότι τα διαχειρίζεται η Αυστραλία, εντάσσονται στην πρωτοβουλία της Ε.Ε., European Raw Materials Alliance, για την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής σε σημαντικά μέταλλα αλλά και τη μείωση της εξάρτησής της από την Κίνα ως προς την προμήθεια σπάνιων γαιών. Η συμμαχία αυτή, που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., συντονίζει τις επενδύσεις και χρηματοδοτεί ευρωπαϊκά εξορυκτικά προγράμματα, μονάδες παραγωγής και βιομηχανίες. Πέρυσι, η Ε.Ε. ξεκίνησε επενδύσεις ύψους 10 δισ.ευρώ σε σπάνιες γαίες και προγράμματα που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια και εκτιμά ότι η ζήτησή της για μέταλλα σπάνιων γαιών θα δεκαπλασιαστεί έως το 2050. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News