Business & Finance Τρίτη 16/02/2021, 21:52
ΕΜΠΟΡΙΟ

Η Κίνα και όχι οι ΗΠΑ ο βασικός εταίρος της Ευρώπης το 2020

Η Κίνα και όχι οι ΗΠΑ ο βασικός εταίρος της Ευρώπης το 2020

H Kίνα εκθρόνισε τις ΗΠΑ παίρνοντας τη θέση του κορυφαίου εμπορικού εταίρου της Ευρώπης για πρώτη φορά πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν ότι η Κίνα διαδραματίζει τώρα μεγαλύτερο ρόλο στις ευρωπαϊκές οικονομίες. 

Οι εξαγωγές της Ε.Ε. προς την Κίνα αυξήθηκαν 2,2% πέρυσι και οι εισαγωγές κατά 5,6%. Αντίθετα, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν 8,2% και οι εισαγωγές κατά 13,2%. «Ο λόγος πίσω από αυτή την αλλαγή είναι ότι η Κίνα και η Ασία γενικότερα είναι η μοναδική περιοχή που παρουσιάζει ανάκαμψη», αναφέρει ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING. «Κοιτάζοντας στο μέλλον, η σημασία που έχει η Κίνα για το ευρωπαϊκό εμπόριο δημιουργεί δίλημμα, που σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει τις επιλογές της, από τη μια να συνεχίσει τις εμπορικές συναλλαγές της με την Κίνα και από την άλλη να βοηθήσει τις ΗΠΑ στο μέτωπο της τεχνολογίας», αναφέρει ο αναλυτής. 

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. ήρθαν σε σύγκρουση με το Πεκίνο στα δίκτυα 5G και στις τεχνολογικές μεταβιβάσεις – όταν μία κυβέρνηση ζητά από τις ξένες επιχειρήσεις να μοιραστούν την τεχνολογία τους με αντάλλαγμα την πρόσβαση στην αγορά. Την ίδια στιγμή, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες εκφράζουν ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαίωματα στην Κίνα.

«Ο κίνδυνος είναι ότι η αναζήτηση ισορροπίας ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορεί να πλήξει τη μελλοντική ανάπτυξη της Ε.Ε.», προειδοποιεί ο Μπρζέσκι. Ωστόσο, η Ε.Ε. δείχνει πρόθυμη να ενδυναμώσει τους οικονομικούς δεσμούς της με την Κίνα – οι δύο πλευρές υπέγραψαν νέα επενδυτική συμφωνία πέρυσι το Δεκέμβριο που θα διευκολύνει τις δραστηριότητες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο Πεκίνο. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News