Business & Finance Πέμπτη 18/03/2021, 22:30
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Η πανδημία συρρίκνωσε την παγκόσμια μεσαία τάξη

Η πανδημία συρρίκνωσε την παγκόσμια μεσαία τάξη

Η παγκόσμια μεσαία τάξη συρρικνώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες λόγω της πανδημίας του Covid-19, καθώς περίπου τα δύο-τρίτα των νοικοκυριών στις αναπτυσσόμενες οικονομίες ανέφεραν ότι υπέστησαν απώλεια εισοδήματός τους, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις βασιζόμενες σε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Έρευνα της Pew Research Center δείχνει ότι οι τάξεις της παγκόσμιας μεσαίας τάξης – όσοι δηλ. κερδίζουν 10 έως 50 δολάρια ημερησίως – συρρικνωθηκαν κατά 90 εκατ. άτομα, σε σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια πέρυσι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί η τάξη των φτωχών, δηλ. των ατόμων που διαβιούν με λιγότερα από 2 δολάρια ημερησίως, κατά 131 εκατομμύρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Pew. 

Τα δεδομένα της Pew όσον αφορά στη μεσαία τάξη υποτιμούν πραγματικά τον αντίκτυπο, επειδή περίπου 62 εκατομμύρια άνθρωποι με υψηλό εισόδημα, ή εκείνοι που κερδίζουν 50 δολάρια ή περισσότερα την ημέρα, διολίσθησαν στη μεσαία βαθμίδα ως αποτέλεσμα της πανδημίας, δήλωσε ο Ράκες Κότσχαρ, εκ των ερευνητών που συμμετείχαν στην εκπόνηση της μελέτης. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εισήλθαν στην κρίση ως μέλη της παγκόσμιας μεσαίας τάξης και εν συνεχεία κατέβηκαν επίπεδο ξεπέρασαν στην πραγματικότητα τα 150 εκατομμύρια πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Pew – περισσότερο από τον πληθυσμό της Γαλλίας και της Γερμανίας.

«Στη σύγχρονη ιστορία είναι δύσκολο να βρούμε παραδείγματα όπου είδατε μια τόσο απότομη κάμψη στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Κότσχαρ σε συνέντευξή του.
Εάν η εκτίμηση της Pew ισχύει για τα πραγματικά εισοδήματα της Παγκόσμιας Τράπεζας που εξακολουθούν να συλλέγονται, θα σηματοδοτούσε το τέλος του μοτίβου βάσει του οποίου η παγκόσμια μεσαία τάξη τείνει να επεκτείνεται συνεχώς από τη δεκαετία του 1990 χάρη στην ραγδαία ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων οικονομιών, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Όταν η Pew υπολόγισε τελευταία το μέγεθος της παγκόσμιας μεσαίας τάξης το 2011, αποτελούσε το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μέχρι το 2019 το ποσοστό είχε αυξηθεί σε σχεδόν 18%, σύμφωνα με τον Κότσχαρ, με κατά μέσο όρο 50 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως να συμμετέχουν στις τάξεις μεσαίου εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία.

Σε ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα με βάση έρευνες σε 47.000 νοικοκυριά από 34 αναπτυσσόμενες χώρες με συνολικό πληθυσμό περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, διαπιστώθηκε ότι το 36% των νοικοκυριών είχαν πέρυσι απώλειες θέσεων εργασίας και σχεδόν τα δύο τρίτα είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται.

Αποτέλεσμα ήταν η πρώτη αύξηση της παγκόσμιας φτώχειας που παρατηρήθηκε μετά την ασιατική οικονομική κρίση 1997-98.

Επίσης, έρευνες που έγιναν σε χώρες, από τη Μπουρκίνα Φάσο έως την Κολομβία, την Ινδονησία και το Βιετνάμ, έδειξαν ότι το οικονομικό πλήγμα έπεσε δυσανάλογα στις γυναίκες, τους νέους και τους αυτοαπασχολούμενους σε αστικά κέντρα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι οι τάξεις των φτωχών του κόσμου θα συνεχίσουν να αυξάνονται εφέτος. Εκτιμά ότι 124 εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας των 1,90 δολαρίων το 2020. Αυτός ο αριθμός των νέων φτωχών προβλέπεται να συνεχίσει να αυξάνεται φέτος σε 163 εκατομμύρια ανθρώπους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News