Business & Finance Τρίτη 9/03/2021, 12:32
BUSINESS & FINANCE

ΟΟΣΑ: Χρειάζονται ταχύτεροι εμβολιασμοί για την οικονομική ανάκαμψη

ΟΟΣΑ: Χρειάζονται ταχύτεροι εμβολιασμοί για την οικονομική ανάκαμψη

Οι οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι προ των πυλών, όμως χρειάζεται ένα ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα εμβολιασμών σε όλο τον κόσμο, καθώς και η τήρηση των μέτρων υγείας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, τονίζει ο ΟΟΣΑ στην ενδιάμεση έκθεση οικονομικών προοπτικών του.

ΟΟΣΑ: Χρειάζονται ταχύτεροι εμβολιασμοί για την οικονομική ανάκαμψη-1

Όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, η διάθεση των εμβολίων –παρότι ανομοιόμορφη- και τα κρατικά μέτρα στήριξης –ειδικά στις ΗΠΑ- αναμένεται να δώσουν μία σημαντική ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.  

Όμως, η πανδημία διευρύνει το χάσμα στις οικονομικές επιδόσεις ανάμεσα στις χώρες και τους κλάδους, εντείνοντας τις κοινωνικές ανισότητες που επηρεάζουν κυρίως τις πιο ευάλωτες ομάδες και διακινδυνεύοντας μακροπρόθεσμη ζημιά στις προοπτικές απασχόλησης και το επίπεδο διαβίωσης πολλών ανθρώπων.

Ο ΟΟΣΑ ζητά επιτάχυνση των εμβολιασμών καθώς και γρηγορότερα και πιο στοχευμένα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης για όσους πλήττονται από την κρίση και για τις επιχειρήσεις.

«Η ταχύτητα είναι κρίσιμη. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Τα εμβόλια πρέπει να διατεθούν γρηγορότερα και διεθνώς. Αυτό θα απαιτήσει καλύτερη παγκόσμια συνεργασία και συντονισμό από ό,τι έχουμε δει έως τώρα», τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχέλ Γκουρία.

Ο ΟΟΣΑ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας τουλάχιστον κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 5,6% για το 2021 και στο 4% για το 2022. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα έως τα μέσα του 2021.

ΟΟΣΑ: Χρειάζονται ταχύτεροι εμβολιασμοί για την οικονομική ανάκαμψη-2

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News