Business & Finance Τρίτη 5/01/2021, 20:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμένη δεκαετία φοβάται η Παγκόσμια Τράπεζα

Χαμένη δεκαετία φοβάται η Παγκόσμια Τράπεζα

Για τον κίνδυνο μίας «χαμένης δεκαετίας» προειδοποίησε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα, η αναθεώρησε επί τα χείρω και τις προβλέψεις της για εφέτος και το επόμενο έτος.

Ακόμη και πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για τη 10ετία που άρχισε το 2020. Η πανδημία όμως επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την τάση αυτή, με ορατό πλέον τον κίνδυνο μίας «χαμένης δεκαετίας». 

Η τράπεζα αποδίδει την αλλαγή αυτή στο εξασθενημένο εμπόριο και στη μείωση των επενδύσεων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των σχολείων και πανεπιστημίων που θα συρρικνώσει τα κέρδη σε επίπεδο παραγωγικότητας και ταυτόχρονα το εργατικό δυναμικό. «Εάν η ιστορία αποτελεί οδηγό, πιστεύουμε ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε μία δεκαετία με απογοητευτικούς ρυθμούς ανάπτυξης», ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής της τράπεζας σε συνέντευξή του στη WSJ. 

Πριν από την πανδημία, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε προβλέψει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας την περίοδο 2020 – 2029 θα επιβραδύνονταν στο 2,1% ετησίως από το 2,5% της προηγούμενης δεκαετίας, ως συνέπεια του γηράσκοντος πληθυσμού και της χαμηλότερης παραγωγικότητας. Σήμερα, η τράπεζα υποβάθμισε την πρόβλεψη αυτή στο 1,9%. 

Την ίδια στιγμή, προειδοποίησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και οι καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων μπορεί να περιορίσουν την ανάπτυξη στο 1,6% εφέτος. Για το εφέτος έχει προβλέψει ανάπτυξη 4% μετά τη συρρίκνωση του 4,3% του 2020. 

Αυτό σημαίνει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το 2021, στο 4% από 4,2%, παρότι έκρινε ότι η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 ήταν «λιγότερο σοβαρή» απ’ όσο εκτιμούσε αρχικά: 4,3%, αντί για 4,5% που προέβλεπε τον περασμένο Ιούνιο. 

Ο λόγος της πτωτικής αναθεώρησης για το τρέχον έτος ήταν η αύξηση, στα τέλη του 2020, των μολύνσεων από την Covid-19, η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού και οι πρόσθετοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν, διαταράσσοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα, κυρίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αυτά τα εμπόδια, συνέπεια των οποίων ήταν η επιβράδυνση της ανάπτυξης, οδήγησαν επίσης σε «σημαντική» μείωση των κρατικών και ιδιωτικών εσόδων. Τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν ενώ οι απολύσεις επηρέασαν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

«Η ανάκαμψη είναι πιθανόν να παραμείνει μέτρια εάν οι διαμορφωτές πολιτικής δεν αναλάβουν αποφασιστική δράση για να σταματήσουν την πανδημία και να εφαρμόσουν τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τις επενδύσεις», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι «βραχυπρόθεσμα οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αβέβαιες».

Με βάση το πιο απαισιόδοξο σενάριο (συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων και καθυστέρηση στους εμβολιασμούς) η ανάπτυξη θα ανέλθει μόνο στο 1,6% το 2021. Η αισιόδοξη πρόβλεψη (έλεγχος της πανδημίας και επιτάχυνση των εμβολιασμών), κάνει λόγο για ανάπτυξη σχεδόν 5%.

Στις ΗΠΑ η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι θα καταγραφεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5%. Στην ευρωζώνη η αύξηση αυτή θα φτάσει το 3,6% (μετά την υποχώρηση κατά 7,4% το 2020) ενώ στην Ιαπωνία η οικονομική δραστηριότητα θα φτάσει το 2,5%.

Μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση (5% κατά μέσο όρο) στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές, συμπεριλαμβανόμενης της Κίνας, όπου προβλέπεται ανάπτυξη 7,9% για φέτος.

Eπίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα βλέπει περισσότερες χώρες να βυθίζονται εφέτος σε κρίση χρέους, ειδικά από την Αφρική, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της παγκόσιας ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος Ντέιβιντ Μαλπάς. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News