Business & Finance Τρίτη 8/12/2020, 22:22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια Οικονομία: Σε δύο έως τρία έτη η πλήρης ανάκαμψη

Παγκόσμια Οικονομία: Σε δύο έως τρία έτη η πλήρης ανάκαμψη

Προειδοποίηση ότι η παγκόσμια οικονομία θα χρειαστεί δύο έως τρία χρόνια για να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη τη συνδρομή των εμβολίων στην ανάκαμψη, απηύθυνε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας. 

Ενώ οι ανεπτυγμένες οικονομίες αναπτύσσονται πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν, πολλές αναπτυσσόμενες έχουν μείνει πίσω, καθώς ο τουρισμός έχει καταρρεύσει και τα εμβάσματα από τους εργαζομένους που έχουν τη βάση τους σε πλούσιες χώρες έχουν πλέον σταματήσει, όπως ανέφερε ο κορυφαίος αξιωματούχος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα WSJ. Ακόμη και στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η ανάκαμψη δεν είναι ομοιογενής. 

«Η Κίνα βρίσκεται σε ανάκαμψη και αυτό βοηθά και τις γειτονικές χώρες της ΝΑ Ασίας. Παρατηρείται μία ανάκαμψη που φθάνει έως την Ιαπωνία», ανέφερε. Η πανδημία οδηγήσε σε κατάρρευση την παγκόσμια οικονομία εφέτος, με αποτέλεσμα να διολισθήσουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας περί τα 100 εκατομμύρια άτομα από πολλές φτωχές χώρες.  

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προέβλεψε τον Οκτώβριο ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,4% εφέτος, λιγότερο από 5,2% που είχε προβλέψει τον Ιούνιο, πρόβλεψη που εξακολουθεί ωστόσο να σηματοδοτεί την χειρότερη συρρίκνωση από την περίοδο της Μεγάλης Υφεσης. Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 5,2% το 2021 έναντι 5,4% που είχε προβλεφθεί αρχικά. Η Κίνα θα είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία στον πλανήτη που θα παρουσιάσει εφέτος ανάπτυξη, σύμφωνα με το ΔΝΤ. 

Σε ξεχωριστή συνέντευξή της, επίσης στη WSJ, η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ, δήλωσε ότι η έγκριση νέου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων από το αμερικανικό Κογκρέσο θα είναι «άκρως καλοδεχούμενη». Αυτό είναι άκρως αναγκαίο, εξήγησε, καθώς βασικά προγράμματα που ενέκρινε το Κογκρέσο για εφέτος αναμένεται να λήξουν στο τέλος του 2020. Εξίσου σημαντική, προσέθεσε, είναι η παροχή βοήθειας σε πολιτείες των ΗΠΑ και σε τοπικές αρχές. Αποκάλυψε επίσης ότι το ΔΝΤ αναμένεται να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για το 2020 για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αντίθετα θα αναβαθμίσει τις προοπτικές του για τις ΗΠΑ. 

Πηγή: WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News