Business & Finance Τρίτη 2/03/2021, 11:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα κόντρα Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας στην αγορά πετρελαίου

Νέα κόντρα Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας στην αγορά πετρελαίου

Οι κορυφαίες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες στον πλανήτη καλούνται να αποφασίσουν εάν θα διατηρήσουν σε ισχύ τη συμφωνία για τη μείωση παραγωγής στην οποία κατέληξαν πέρυσι όταν η πανδημία «πάγωσε» την παγκόσμια οικονομία και τη ζήτηση για πετρέλαιο ή θα την αναθεωρήσουν. Οι εκπρόσωποί τους θα πραγματοποιήσουν κρίσιμη τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη σε μία προσπάθεια να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για το πώς θα διαχειριστούν την προσφορά στην αγορά. 

Η συνεδρίαση τoυ OPEC+ (όπως ονομάζεται η συμμαχία του OPEC με τη Ρωσία και μερικές ακόμη εκτός καρτέλ χώρες) έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου έχουν επιστρέψει σε προ πανδημίας επίπεδα, η παραγωγή στις ΗΠΑ έχει δεχθεί πλήγμα από ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά η πανδημία εξακολουθεί να διατηρεί «θολό» το τοπίο για τις προοπτικές της ζήτησης.

H Σαουδική Αραβία, de facto ηγέτης του OPEC, έχει καλέσει όλους τους εταίρους να είναι «εξαιρετικά επιφυλακτικοί» στην πολιτική παραγωγής και να τηρούν τα συμφωνηθέντα για τη μείωση της παραγωγής. Από την άλλη η Ρωσία έχει στείλει το μήνυμα πως θα ήθελε να δει τα επίπεδα παραγωγής να αυξάνονται. Μένει να φανεί πόσο έντονη θα είναι η κόντρα των δύο πλευρών αυτή τη φορά. Την τελευταία φορά που επιδόθηκαν σε πόλεμο προσφοράς και τιμών είχαν οδηγήσει την τιμή του αργού υπό το μηδέν. 

Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC+ αρχικά συμφώνησε σε μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως πέρυσι. Στη συνέχεια περιόρισε τη μείωση στα 7,7 εκατ. βαρέλια και τελικά στα 7,2 εκατ. βαρέλια τον Ιανουάριο.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News