Business & Finance Δευτέρα 22/02/2021, 21:14
ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Σε ελεύθερη πτώση το χρηματιστήριο του Σάο Πάολο μετά την αλλαγή ηγεσίας στη Petrobras

Σε ελεύθερη πτώση το χρηματιστήριο του Σάο Πάολο μετά την αλλαγή ηγεσίας στη Petrobras

«Βουτιά» υπέστη η μετοχή του βραζιλιάνικου πετρελαιοπαραγωγού Petrobras με το νόμισμα της χώρας να διολισθαίνει έναντι του δολαρίου μετά την ξαφνική απόφαση του προέδρου της Βραζιλίας Ζαίρ Μπολσονάρου να αντικαταστήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας μετά από διένεξη που είχαν για τις τιμές καυσίμων.

Αμέσως μετά, η μετοχή της Petrobras που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Σάο Πάολο υποχώρησε 20%, με τους επενδυτές να αντιδρούν στην απόφαση του Μπολσονάρου να διορίσει στα ηνία του κρατικά ελεγχόμενου πετρελαϊκού ομίλου ένα στρατηγό χωρίς καμία εμπειρία στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Οι ριπές έγιναν αισθητές σε ολόκληρη την χρηματιστηριακή αγορά, με το γενικό δείκτη Bovespa να χάνει περισσότερο από 5% της αξίας του. Το ρεάλ Βραζιλίας υποχώρησε αντίστοιχα 2,4% έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον περυσινό Νοέμβριο. 

Η αντικατάσταση του μέχρι πρότινος διευθύνοντος συμβούλου της Petrobras Ρομπέρτο Καστέλο Μπράνκο έλαβε χώρα μετά τις έντονες κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του ο πρόεδρος της Βραζιλίας επειδή αύξηησε τις τιμές πετρελαίου και ντήζελ, πυροδοτώντας έντονες διαμαρτυρίες από τους οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι απειλούν με απεργίες. 

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Μπολσονάρου ότι δεν αναμειγνύεται στα εσωτερικά της εταιρείας, η κρίση κλιμάκωσε τις ανησυχίες των διεθνών επενδυτών ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει παρεμβατική προσέγγιση στην οικονομία, εν όψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους. Σημειώνεται ότι το κράτος ελέγχει μερίδιο 36,8% στη Petrobras καθώς και το 50,5% των δικαιωμάτων ψήφου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News