Business & Finance Παρασκευή 26/02/2021, 18:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ορατό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η άρση των ορίων δανεισμού της Ε.Ε. 

Ορατό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η άρση των ορίων δανεισμού της Ε.Ε. 

Η άρση των ορίων δανεισμού στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί και το 2022, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας όταν η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο παραμένει υψηλή στα κλιμάκια των Βρυξελλών. 

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται στις 3 Μαρτίου να θέσει το ζήτημα, ούτως ώστε να επανεξεταστεί αργότερα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Η Ε.Ε. προκειμένου οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, αποφάσισε πέρυσι και φέτος να άρει τους περιορισμούς για τον δανεισμό των χωρών στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της κανόνων.

Βάσει των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε., οι κυβερνήσεις οφείλουν να παρουσιάζουν κάθε χρόνο έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα συρρικνώνει το εθνικό χρέος έως ότου το ποσοστό του επί του ΑΕΠ φθάσει στο 60%. 

Όπως αναφέρει το Reuters επί του παρόντος δεν είναι ακόμη τίποτα ξεκάθαρο και οι δύο επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Σήμερα Παρασκευή έξαλλου ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι αναφορικά με τη δημοσιονομική στήριξη υπό τις τρέχουσες συνθήκες, «οι κίνδυνοι να κάνουμε πολύ λίγα υπερτερούν των κινδύνων να μην κάνουμε πάρα πολλά». 

Ήδη η Γερμανία -από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους των δημοσιονομικών κανόνων- έχει αποφασίσει να επεκτείνει την άρση των ορίων δανεισμού και τον επόμενο χρόνο, με τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς να υποστηρίζει ότι η άρση πιθανόν να χρειασθεί να παραταθεί πέραν του 2022.  

Η Κομισιόν από την πλευρά της, στις εκτιμήσεις της προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από τα μέσα του 2022, ενώ οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα κύμα χρεοκοπιών, όταν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης αποσυρθούν. 

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι της άποψης ότι η άρση των ορίων δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ, έως ότου η ευρωπαϊκή οικονομία φθάσει στα επίπεδα πριν την πανδημία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News