Business & Finance Κυριακή 7/02/2021, 07:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

K. Λαγκάρντ: Αδιανόητη η διαγραφή χρεών – Το κλειδί στις επενδύσεις

K. Λαγκάρντ: Αδιανόητη η διαγραφή χρεών – Το κλειδί στις επενδύσεις

Φρένο στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τη διαγραφή χρεών, που «φούσκωσαν» επικίνδυνα εν μέσω πανδημίας, επιχειρεί να βάλει η Κριστίν Λαγκάρντ. Σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche χαρακτηρίζει «αδιανόητη» μία τέτοια επιλογή για τα κράτη-  μέλη της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι θα συνιστούσε παράβαση των συνθηκών της Ένωσης. Σημειώνει δε ότι τα χρέη όλων των μελών της νομισματικής ένωσης είναι διαχειρίσιμα, χάρη στο εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού, που οφείλεται εν πολλοίς στην υποστηρικτική πολιτική της ΕΚΤ και προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα ανεβάσει ταχύτητα από το καλοκαίρι. Εξηγεί ότι το μείζον τώρα είναι να δούμε πώς θα κατευθυνθούν τα χρήματα που δανείζονται οι χώρες σε επενδύσεις που θα διασφαλίσουν την βιώσιμη ανάπτυξη. 

«Αυτός ο κανόνας αποτελεί μια από τις κολόνες των θεμελίων του ευρώ», εξήγησε η κυρία Λαγκάρντ στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα. «Αν η ενέργεια που ξοδεύεται για να ζητείται η ακύρωση χρέους από την ΕΚΤ αφιερωνόταν στον διάλογο για την αξιοποίηση του χρέους, αυτό θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο» σχολίασε η κ. Λαγκάρντ. 

«Για ποιο πράγμα θα γίνουν δημόσιες δαπάνες; Σε ποιους τομείς του μέλλοντος θα επενδύσουμε; Αυτό είναι το ουσιώδες σήμερα», πρόσθεσε η άλλοτε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας και μετέπειτα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ανέλαβε την προεδρία της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο του 2019.

Πάνω από 100 οικονομολόγοι απηύθυναν προχθές Παρασκευή έκκληση να διαγραφούν δημόσια χρέη που παρακρατεί η ΕΚΤ, για να διευκολυνθεί η κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Χρωστάμε στους εαυτούς μας το 25% του χρέους μας κι αν αποπληρώσουμε το ποσό αυτό, θα πρέπει να το βρούμε αλλού, είτε δανειζόμενοι για να το αναχρηματοδοτούμε αντί να επενδύουμε, είτε αυξάνοντας τους φόρους, ή μειώνοντας τις δαπάνες», εξήγησαν οι οικονομολόγοι, ανάμεσά τους πενήντα Γάλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Τομάς Πικετί, ο βέλγος πρώην υπουργός Πολ Μανιέτ, ο ούγγρος άλλοτε ευρωπαίος επίτροπος Άντορ Λάζλο.

«Όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα βγουν από αυτή την κρίση με αυξημένα επίπεδα χρέους», αναγνώρισε η κυρία Λαγκάρντ. Όμως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα μπορέσουν να το αποπληρώσουν. Τα χρέη είναι διαχειρίσιμα μακροπρόθεσμα. Οι επενδύσεις σε τομείς καθοριστικούς για το μέλλον θα οδηγήσουν σε ισχυρότερη ανάπτυξη».

«Η ανάκαμψη θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, άρα θα οδηγήσει σε ομοσπονδοποίηση (της οικονομίας). Θα κινηθούμε προς μιαν άλλη οικονομία, πιο ψηφιακή, πιο πράσινη, πιο στρατευμένη έναντι της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας της βιοποικιλότητας», εκτίμησε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σημείωσε ακόμη ότι «το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης. Η οικονομική ανάκαμψη έχει καθυστερήσει, αλλά δεν έχει κατεδαφιστεί. Προφανώς, αναμένεται με ανυπομονησία». Ωστόσο, «δεν είμαστε ακόμη ασφαλείς έναντι ρίσκων ακόμη άγνωστων», ενώ «δεν θα επανέλθουμε στο επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας που καταγραφόταν προτού εκδηλωθεί η πανδημία πριν από τα μέσα του 2022» συμπλήρωσε. 

Προειδοποίησε ακόμη ότι «από τη στιγμή που η πανδημία θα τελειώσει και η άμεση οικονομική κρίση θα είναι πίσω μας, θα έχουμε μία κατάσταση με παγίδες στα χέρια μας». Όπως είπε «δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να κόψουμε την δημοσιονομική και νομισματική τόνωση άμεσα». Αντιθέτως θα πρέπει να ακολουθήσουμε ένα πιο ευέλικτο μονοπάτι με τη στήριξη να αποσύρεται σταδιακά. 

«Οι οικονομίες θα πρέπει να μάθουν πώς να λειτουργούν ξανά χωρίς τη βοήθεια υποστηρικτικών μέτρων. Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για αυτό, γιατί οι προοπτικές για ανάκαμψη είναι ισχυρές» είπε.

Ερωτηθείσα τέλος για το πολιτικό μέλλον του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι είπε ότι η Ιταλία και η Ευρώπη είναι τυχερές που αποδέχθηκε την πρόκληση της πρωθυπουργίας.«Έχει τις γνώσεις, το κουράγιο και την ταπεινότητα για να ολοκληρώσει τη νέα του αποστολή, να θέσει σε επανεκκίνηση την ιταλική οικονομία με βοήθεια από την Ευρώπη». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News