Business & Finance Δευτέρα 25/01/2021, 18:29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 2021 δεν εξελίσσεται όπως το περιμέναμε

Το 2021 δεν εξελίσσεται όπως το περιμέναμε

Ανησυχητικες είναι οι πρώτες ενδείξεις για την οικονομική ανάκαμψη του 2021, καθώς ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών και οι συνεχείς μεταλλάξεις του ιού φαίνεται ότι βάζουν δύσκολα στην πορεία επιστροφής του ΑΕΠ στα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Παρά τις προσδοκίες για άμεση ανάπτυξη της οικονομίας στο α’ τρίμηνο του 2021, οι πρώτες εκτιμήσεις θεωρούν ότι αυτός ο στόχος είναι σχεδόν ανέφικτος, με αποτέλεσμα την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για το σύνολο του έτους.

Ενδεικτικά, η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε πρόσφατα στο 4% του ΑΕΠ την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2021, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει αύριο (26/1) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (σ.σ. στο +5,4% η τρέχουσα εκτίμηση).

Το 2021 δεν εξελίσσεται όπως το περιμέναμε-1

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο η Κίνα αναμένεται να ανακάμψει πλήρως, πετυχαίνοντας το πολυπόθητο σχήμα «V». Αντίθετα, η πορεία του ΑΕΠ σε Ιαπωνία, Ευρωζώνη και Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πολύ πιο αργή, σε σχέση με ό,τι αναμενόταν, λόγω και της διατήρησης των περιοριστικών μέτρων.

Κάπως καλύτερη φαίνεται ότι είναι η «μοίρα» των ΗΠΑ, καθώς οι εξαγγελίες για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, αξίας 1,9 τρισ. δολαρίων, από τον νέο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες για ταχύτερη ανάκαμψη.

«Όλα αυτά είναι απεικόνιση της σκληρής πραγματικότητας ότι εν όψει της ευρείας διανομής του εμβολίου, η επιστροφή στην ομαλότητα είναι αδύνατη» σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Economics, Τομ Όρλικ.

Δεν είναι τυχαίο δε, ότι ολοένα και περισσότεροι διεθνείς οίκοι έχουν ήδη σπεύσει να υποβαθμίσουν τις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, θεωρώντας απίθανη την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 4,8% του ΑΕΠ εντός του 2021.

«Παρότι υπάρχει ένα φως στο τούνελ, έχουμε μπροστά μας έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο προς την έξοδο» τονίζει ο Έρικ Νίσλεν, αναλυτής της UniCredit. «Όσο η πανδημία τρομάζει τμήματα του πλανήτη, η ομαλότητα δεν πρόκειται να αποκατασταθεί».

Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν διοχετεύσει τεράστια ποσότητα χρημάτων, μέσω της λήψης υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων στήριξης, ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις δεν φαίνεται έτοιμες να αποσύρουν τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης.

«Το α’ τρίμηνο θα είναι χειρότερο απ’ ό,τι νομίζαμε» παραδέχεται ο Σαν Ρόακε, αναλυτής της S&P Global Ratings στη Σιγκαπούρη, ο οποίος ωστόσο σημειώνει ότι αυτό που βλέπουμε είναι «μια καθυστερημένη, και όχι εκτροχιασμένη, ανάκαμψη».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News