Business & Finance Δευτέρα 18/01/2021, 09:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο μεταπολεμικό ρεκόρ για το χρέος της Ιταλίας

Νέο μεταπολεμικό ρεκόρ για το χρέος της Ιταλίας

Οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία οδηγούν το χρέος της Ιταλίας σε επίπεδα, που δεν είχε δει στην μεταπολεμική ιστορία της. 

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το 2021 το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ θα σκαρφαλώσει στο 158,5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 155,6% του ΑΕΠ. Η νέα εκτίμηση αντανακλά τον αντίκτυπο του σχεδίου στήριξης της οικονομίας ύψους 32 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα και το οποίο αναμένεται επίσης να οδηγήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 8,8% του ΑΕΠ έναντι αρχικού στόχου για 7%. 

Οι πρόσθετες δαπάνες κρίνονται πάντως αναγκαίες, αφού θα κατευθυνθούν στη στήριξη του δοκιμαζόμενου συστήματος υγείας, αλλά και θα χρηματοδοτήσουν προγράμματα αναστολής συμβάσεων για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές. 

Το ιταλικό χρέος είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη ύστερα από εκείνο της Ελλάδας. Το 2020 υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε στο 156,5% του ΑΕΠ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι κινήθηκε μεταξύ 10,5% και 10,8% του ΑΕΠ. Τα οριστικά μεγέθη θα δημοσιευθούν από την ιταλική στατιστική υπηρεσία τον Μάρτιο. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News