Business & Finance Πέμπτη 18/02/2021, 12:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήγμα έως και 1 τρισ. δολ. για τις ΗΠΑ εάν εντείνουν την κόντρα με την Κίνα

Πλήγμα έως και 1 τρισ. δολ. για τις ΗΠΑ εάν εντείνουν την κόντρα με την Κίνα

Η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να χάσει περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια σε παραγωγή και μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, εάν ο Λευκός Οίκος επιδιώξει να «κόψει» τους δεσμούς με την Κίνα. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ και της Rhodium Group. 

Καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιδιώκει να διατηρήσει την σκληρή στάση του προκατόχου του απέναντι στην Κίνα, οι συντάκτες υπολογίζουν ότι τα δραστικά μέτρα θα είχαν τεράστιο κόστος για την αμερικανική οικονομία. 

Οι εκτιμήσεις τους περιλαμβάνουν τα εξής: 

Απώλειες 190 δισ. δολαρίων ετησίως έως το 2025 εάν επεκταθούν οι δασμοί του 25% σε όλο το εμπόριο με την Κίνα. Μέσα στην επόμενη δεκαετία η πλήρης εφαρμογή τέτοιου είδους δασμών θα «έτρωγε» από τη δυνητική ανάπτυξη των ΗΠΑ περί το 1 τρισ. δολάρια. 

Εφάπαξ απώλειες έως και 500 δισ. δολαρίων εάν οι ΗΠΑ πουλήσουν το ήμισυ των άμεσων επενδύσεων, που έχουν πραγματοποιήσει στην Κίνα. Οι Αμερικανοί επενδυτές επίσης θα έχαναν 25 δισ. δολάρια ετησίωςσε κεφαλαιουχικά κέρδη. 

Απώλεια 15 έως 30 δισ. δολαρίων ετησίως σε εξαγόμενες υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι η έρευνα για την έκθεση των 92 σελίδων άρχισε το 2019, πριν ακόμη η πανδημία του νέου κορωνοϊού χτυπήσει την παγκόσμια οικονομία. 

Πηγή: CNBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News